Vi kan ikke svikte nå

Aldri tidligere har jeg kjent så sterkt på at avstanden fra Norge til Etiopia har vært så stor. I 20 år har jeg regelmessig tatt èn eller flere turer til Addis. Nå må vi nøye oss med digital kontakt.

Av Odd Borgestrand
Styreleder Gatefolket

Men avstanden kjennes stor også fordi Korona-pandemien har fått så store konsekvenser for vårt arbeid. Etiopia har vært gjennom mange store sultkatastrofer som har krevd millioner av menneskeliv. Nå opplever vi en pandemi, -et virus som slår til over hele verden, og som lammer land etter land.

Så klarer jeg ikke å fri meg fra tanken: De aller fleste i Norge lever «på den grønne gren» til tross for rekordhøy ledighet, svak kronekurs og myndighetenes råd om å droppe reiser utenfor Norge. Det er vel ikke i år vi skal svikte de som lever under helt andre kår?

Jeg ber så inderlig om at alle dere som er med oss i dette prosjektet står sammen med våre etiopiske venner dette kritiske året. Jeg ber alle faddere om å ta seg råd til å sette av tre kroner og seksti øre dagen for hvert barn. Dere vet dere er med å utgjøre en enorm forskjell. En varm takk til dere som sender gode tanker og bønn om håp og liv sammen med beløpet som står på fadderbarn-giroen.

Foreløpig har ikke Korona-pandemien rammet Etiopia like hardt som i Europa. I et land med godt over 100 millioner mennesker er nesten halvparten under 15 år. Likevel kan den ramme hardt i månedene som kommer.

Våre to skoler er stengt for all undervisning resten av skoleåret. Skolene benyttes til karantene-stasjoner for gatebarn og andre hjemløse. Mens norske barn har fått digital hjemmeundervisning er situasjonen i Etiopia totalt anner-ledes. Våre lærere og sykepleiere har gjennomført hjemmebesøk hos alle våre skolebarn for å kartlegge situasjonen og gitt hjemme-oppgaver. Det er delvis portforbud, og vi har satt i gang distribusjon av mat til hjemmene.

Guttehjemmene og Deborah-senteret for de tidligere gatejentene er stengt for besøkende. Kun vår toppledelse og autorisert helse-personell har adgang. En gang i uka arrangeres det aktiviteter på Entoto-fjellet nord for byen, for små grupper. Ved alle tre sentrene er det organisert hjemmeundervisning med besøk av lærere.  Ved hjemmet vårt i Awassa foregår all undervisning via internett. Også her er skolene stengt.

Jeg tillater meg et bibelvers til slutt: ”Sannelig sier jeg dere: Alt dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg”. Prosjektleder Gizachew Ayka lærte meg en lekse for 20 år siden. Da sa han til meg: Bibelordet får liv når vi praktiserer det som står her. Igjen takk for at dere er med i arbeidet!

Her kan du laste ned Gateposten som nå er på vei ut til alle våre støttespillere sammen med et brev der vi ber om støtte til arbeidet. Alle våre faddere får også en faktura for kommende skoleår.
Klikk på bildet for å åpne Gateposten som PDF