Sultkatastrofen rammer Etiopia igjen

Ti millioner etiopiere står i fare for å sulte ihjel de neste månedene. Tørken som har rammet store deler av Etiopia er den verste på over 30 år.

FN graderer den humanitære krisen som den tredje mest alvorlige i verden – etter krisene i de krigsrammede landene Syria og Jemen.
-Situasjonen er svært alvorlig, sier leder i Win Souls for God, Gizachew Ayka til Gatefolket.  Hovedstaden Addis Abeba er ikke berørt av tørken, men vi føler sterkt med de som er rammet av katastrofen, sier Ayka videre.

– De lever på ett måltid dagen i de tørkerammede områdene. Bønder forsøker å selge de utmagrede kyrne før de dør, og har hverken melk eller kjøtt å gi barna sine. Folk selger eller spiser såkornet og håper på hjelp, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp. FN anslår at nær en halv million barn i Etiopia vil trenge behandling for alvorlig underernæring i løpet av 2016. Det er Aftenposten som skriver dette.

Myndighetene organiserer arbeidet
Etiopiske myndigheter står selv for organiseringen av hjelpearbeidet, infrastrukturen er langt bedre, og landet har det siste tiåret opplevd økonomisk vekst. Mindre kriser når ikke omverdens oppmerksomhet, de håndteres av regjeringen, men denne gangen er det annerledes. Etiopiske myndigheter har bedt FN om hjelp, og anslått hjelpebehov tilsvarer 12 milliarder norske kroner.
Tørken er delvis forårsaket av El Niño, et værfenomen som oppstår med 2 til 7 års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Det rammer ulike regioner i verden på forskjellige måter, og kan medføre store nedbørsmengder, uberegnelig kulde eller tørkeperioder. Ifølge FN er årets El Niño uvanlig sterkt, derav ekstremværet.
Saken i Aftenposten kan du lese her:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Ti-millioner-etiopiere-kan-sulte-ihjel-de-neste-manedene-8295081.html