Sommerbutikk i Farsund for gatebarn i Etiopia

Det har vært en mangeårig tradisjon for barna i familiene Ravneng fra Sarpsborg og Elle fra Lista å «arrangere» sommerbutikk for å sikre seg lommepenger i ferien. I år ville de at pengene skulle gå til arbeid blant gatebarn i Etiopia i stedet for i egne lommer. Det resulterte i fantastiske 5.700 kroner til Gatefolkets prosjekt. 

Bildet: Dina, Kristian, Markus, Maren og Sara stilte opp for fotografen i sin egen lille sommerbutikk. Theodor var opptatt med andre oppgaver da bildet ble tatt for Gateposten.

Tidligere styremedlem i Gatefolket, Tore Bjørnstad, bodde i Farsund som ung og knyttet tette vennskapsbånd med flere familier på Lista. Tore og kona Sidsel Bjørnstad holder fortsatt kontakten og i tillegg er det nå andre og tredje generasjon Bjørnstad Ravneng som har fast ferieopphold hos venner helt sør i landet.

Sommerbutikken på Elle
i Farsund kommune startet egentlig med salg av krabber. Med årene har dette utviklet seg til å bli en butikk med betydelig sortiment, forteller Grethe Ravneng. Gjengen bak den lille butikken besto av Sara Elle (8), Dina Elle (11), Maren Elle (16), Theodor Elle (11), som alle er bosatt på Elle på Lista, mens Kristian Oliver Ravneng (13) og Markus Johan Ravneng (10) har adresse på Grålum i Sarpsborg.
Med god støtte av slekt og venner har de seks barna/ungdommene solgt boller, rundstykker, sveler og en del såkalt «krims krams». I butikken var det blant annet bamser, såper, godteri og håndlagde kluter, forteller Sara og Dina til lokalavisa, som kom på besøk og lagde stor og velfortjent reportasje.

Butikken hadde også sin egen lille kafeteria
der svelene og kaffen var spesielt populær. 10 kroner for en svele og samme pris for kaffe ble et solid bidrag til sluttsummen. At noen valgte å høyne prisen på kaffekoppen til 100 kroner var selvsagt også kjærkomment, mener Kristian og Markus.
Maren var ballkastansvarlig ved bussholdeplassen på Elle, der det gjaldt å treffe boksene for å sikre seg premie. Dette innbrakte også noen kroner.

Det ble også arrangert en auksjon
med malerier som de seks selv hadde laget for anledningen. Hvert av bildene gikk for et par hundrelapper, og kanskje var det noen som gjorde et skikkelig varp under auksjonen. Hvem vet om en av kunstnerne blir kjente navn om noen år?

Først og fremst ble årets sommerbutikk en tydelig markering av at barn gjerne vil hjelpe barn som lever under helt andre forhold enn her i Norge.
-Det er fint at vi kan hjelpe gatebarn til å bli skolebarn i Etiopia. Med de pengene vi samlet inn den siste fredagen i juli kan 4 barn få skolegang og mat et helt år, forteller de fornøyde butikkmedarbeiderne.
Vi i Gatefolket takker for innsatsen og kanskje kan dette initiativet smitte over på andre barn og unge rundt om i landet.

Det var til tider folksomt på busstoppet på Elle i Farsund kommune, og dermed ble det også et solid bidrag til gatebarn-prosjektet i Etiopia.