Møtet med en prinsesse

De siste 10 årene har Inger Lisbeth og Lars Otto Hammer fulgt gatebarnarbeidet i Etiopias hovedstad Addis Abeba fra sidelinjen. Gjennom sitt engasjement i kirke og misjon i Våler har de også møtt flere av ungdomslederne i den Etiopiske hjelpeorganisasjonen Win Souls for God når de har vært på besøk i Norge.
Deres sterke historier om barn som bor og lever under uverdige forhold i gater og parker i millionbyen Addis Abeba, var den direkte årsak til at de i 2005 bestemte seg for å delta i organisasjonens fadderordning. På den måten kunne de gi sitt lille bidrag til at i hvert fall et barn kunne forhindres fra å havne på gata. Det betyr mye for Inger Lisbeth og Lars Otto, siden de begge har vært sterkt engasjert i  driften av Misjonssambandets barnehage i Våler siden den ble opprettet for 25 år siden.

I dag er det 8500 barn og unge som får et daglig skoletilbud ved de to skolene som drives i regi av ungdommene i Win Souls for God, og en av disse er 8 år gamle Buzeye Sissay. -Hun er vår lille prinsesse, sier Lars Otto Hammer etter et sterkt og rørende møte mellom de to på Entoto-skolen i den nordlige delen av Addis Abeba.

Afrika for første gang
For aller første gang er Lars Otto Hammer i Afrika. En drøm har gått i oppfyllelse, og kontrasten fra arbeidet som virksomhetsleder for plan og miljø i Våler kommune til land med svært liten grad av infrastruktur var slående, innrømmer han.

-Dette skulle også Inger Lisbeth opplevd sammen med meg, sier Lars Otto, – men jeg får heller dele inntrykk, bilder og video med henne når jeg kommer hjem. Kona fryktet at de mange inntrykkene ville bli en for sterk belastning og valgte derfor å sende mannen alene sammen med noen venner.

Lars Otto er urolig i timene før han skal møte sitt fadderbarn Buzeye. Han har pakket ned noen småsaker som den lille jenta skal få med seg hjem. Pynteting og skrivesaker, og en kopi av plakaten han har hjemme som viser at nettopp Buzeye er ”deres” fadderbarn. Han har også med seg et bilde av seg selv og kona.

Gledestårer
I ny skoleuniform kommer 8-åringen inn på lærerens kontor. Hun har fått et lite forvarsel om besøket, og smiler varmt mot Lars Otto. Han smelter fullstendig ved synet av den lille og vakre jentungen. Det er ikke mulig å holde tårene tilbake, men Buzeye fortsetter bare å smile. Det virker som hun forstår den store hvite mannens indre kamp med å holde kontrollen.  Det er gledestårer som kommer.

-Gjennom ungdomslederen Yonas Tesfaye, som leder den humanitære avdelingen av Win Souls for God, kommer fadderfar og datter raskt i kontakt. Buzeye forteller at hun er glad fordi hun får anledning til å gå på skole. Hennes mor har ikke mulighet til å betale for skoleuniform og bøker, men  likevel kan hun lære seg å skrive og regne. Etter 2 år på førskole har den vakre og smilende jenta nå begynt i 1.klasse. På skolen får hun også et måltid mat hver dag. Dermed slipper hun å gå sulten hjem til sin fattige landsby under Entoto-fjellet.

Spendt pakker hun opp gaven fra sine norske venner. Smilet blir enda større. En prinsesse-krone er det første som lyser mot henne. Selvfølgelig ikke ekte, men mer enn god nok for Buzeye. Et armbånd, fargeblyanter og en stor tegneblokk faller også i smak, og plutselig strekker 8-åringen seg fram og gir Lars Otto et bløtt kyss på kinnet, et kinn som var bløtt fra før.

Må hjelpe noen
-Vi kan aldri hjelpe alle, men vi kan gjøre noe for enkelte, sier Lars Otto når møtet mellom de to er over. Et fadderbarn gjennom Win Souls for God koster bare 900 kroner i året. Med dette beskjedne beløpet er vi med å gi et barn framtid og håp i stedet for et liv i byens skitne gater. Skolegang er det viktigste vi kan bidra med, mener Lars Otto. Spesielt unge jenter trenger utdannelse i dette landet. Da blir de en ressurs i stedet for å bli utnyttet. Kvinnene er landets lim, og det er viktig at vi er mange som er med å styrke dette limet i et land som har en lang vei å gå i kampen mot fattigdom