Klart for gatebarn-treff til gjensidig inspirasjon

Etter over 20 års samarbeid er det blitt tette bånd mellom den norske støtteforeningen Gatefolket og organisasjonen Bright Star i Etiopia. I perioden 15. – 19. april kommer tre av de etiopiske lederne på Norgesbesøk for å inspirere og bli inspirert til fortsatt tett og godt samarbeid.

Bildet: Tore Bjørnstad fra Sarpsborg er en av støttespillerne som har besøkt Etiopia ved flere anledninger. Nå er han en av 500 faddere i Gatefolket. Her på besøk ved prosjektets guttehjem i Addis Abeba i januar i år.

-Det blir et tett program for de tre lederne Gizachew Ayka, Abebe Abdey Adeko og Abate Shanko Sina. De kommer rett fra årsmøte med skandinaviske partnere i Århus i Danmark og skal i Norge delta på skolebesøk, sponsormøter, dugnadsprosjekt og kveldsmøter, forteller styreleder i Gatefolket, Odd Borgestrand.

Det er disse tre lederne som kommer til Norge i midten av april. Fra venstre Abate Shanko Sina, Abebe Abdey Adeko og grunnleggeren Gizachew Ayka.

Våler og Svinndal
Hele tirsdag den 16. april vil de etiopiske gjestene tilbringe i kommunen der Gatefolket ble etablert, nemlig i Våler i Østfold. Dagen starter med skolebesøk ved Svinndal skole. Elevene og foreldreutvalget her er faddere for 14 barn ved ulike skoler i Addis Abeba. Etter skoletimene blir det lunsjmøte med ordfører og kommunens administrative ledelse før turen går videre til støttespillerne Asfalt Remix og Kjærnsrød Gartneri. På kvelden kl. 19.00 blir det åpent møte på Fredheim i Svinndal der alle er hjertelig velkommen.

Fornebu Gjenbruk
Onsdag vil de tre lederne gjøre en dugnadsinnsats hos Fornebu Gjenbruk. Denne gjenbruksbutikken har støttet prosjektet gjennom flere år, og frivillige medarbeidere har fått muligheten til å se prosjektet på nært hold ved to anledninger, senest i januar i år. Nå vil gatebarn lederne gi noe tilbake i form av en dugnads-dag og hyggelige samtaler med medarbeidere og kunder.

Mariann Mydland er styremedlem i Gatefolket, og jobber til daglig som bygningsingeniør. Hun gleder seg til årsmøtet i Danmark og til å få besøk av tre etiopiske ledere både på egen byggeplass og på to samlinger i Lengsbygda. Her sammen med tre barn som fortsatt lever på gata, men som får daglige måltider ved prosjektets kontaktsenter.

Østre Toten
Torsdagen starter med skolebesøk ved Kapp skole i Østre Toten kommune, der samtlige klasser får muligheten til å bli kjent med livssituasjonen mange etiopiske barn vokser opp i.
Etter skoletimene blir det tid til befaring på et lokalt byggeprosjekt før lokale styremedlemmer inviterer til familiemiddag med småbarnsforeldre på ettermiddagen. Kokken19 skal det lokale koret Gromt ha øvelse på Betel i Lensbygda. Her vil de besøkende presentere prosjektet sitt. Det blir det noen felles sanger, Etiopieren Biniam Badassa vil også bidra i tillegg til de tre gatebarn-lederne. Kvelden avsluttes med kveldsmat.

Ildsjeler
Det var i 2001 Odd Borgestrand møtte 10 ildsjeler for gatebarn under en reportasjereise for NRK i Etiopia. Samme år ble han invitert til å holde 17.mai tale i hjembygda Svinndal, der han nettopp fortalte om sitt møte med 10 fattige ungdommer med en visjon om å dele sitt brød med de som ikke en gang har smuler.  De om lag 50.000 gatebarna i Etiopias hovedstad Addis Abeba ble betraktet som søppel, men har vist seg å bli en ressurs for landet etter at de fikk hjelp til utdanning og et verdig liv.  Nå er det både leger, tannleger, sykepleiere, farmasøyter, sivilingeniører, entreprenører, frisører og syersker med gatebarn-bakgrunn.

Daværende rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsteen, ga i 2001 umiddelbart beskjed om at gatebarn i Addis Abeba skulle støttes av Svinndal skole, og dermed ble det dannet en støtteforening som i dag bidrar med om lag to millioner kroner årlig til ulike prosjekter for barn og unge i flere byer i Etiopia.
600 barn og unge fra førskole til universitet har dette skoleåret norske faddere som bidrar til å gi disse både utdanning og et verdig liv. Flere tusen barn og unge er løftet ut av nød og fattigdom siden Gatefolket engasjerte seg sammen med de 10 ungdommene i Etiopias hovedstad.

De tre gatebarn lederne vil bringe siste nytt fra de ulike prosjektene under de ulike samlingene i Norge. Gatefolket har i dag støttespillere over hele landet, mens styret består av ildsjeler fra flere Østfold-kommuner, Bærum og Østre Toten.