Hjem med mange sterke inntrykk

12.01.10: Det ble en tur med mange sterke inntrykk for 14 ungdommer og fem voksne som i juleferien fikk anledning til å bli bedre kjent med Etiopia og arbeidet som Win Souls for God driver.

-For meg var selvsagt høydepunktet møtet med mine»døtre» i Etiopia, Almaz og Asngich, forteller hovedansvarlig for ungdomsturen og lærer ved Svinndal skole, Inger O. Hovland. Inger hadde med seg tre av sine egne barn på turen, og for alle var det en stor opplevelse å se at de to etiopiske døtrene har fått et helt annet liv og glimt i øynene igjen, fire år etter at hun møtte dem som slavearbeidere.

Litt rart var det å ha de to jentene meg på restaurent og tenke på at de aldri har vært det før, langt mindre smakt pizza. -De spiste minst dobbelt så mye som jeg orket, og fikk restene i doggybag som de kunne ta med seg hjem.

Et annet moment var den positive innstillingen alle ungdommene møtte folket og kulturen med. De var forberedt på enkle forhold, helt annerledes enn hjemme. Når doene var tette, vannet enten var kaldt, eller det ikke kom i det hele tatt, og når det gikk mange timer uten mat, så var det aldri noen som klaget. Jeg er full av beundring for deres pågangsmot og evne til å ta til seg inntrykk! Det var deres forslag å gå ut på gata og møte gatebarnas tøffe hverdag. Det skulle de bare oppleve. Tidligere besøkende fra Norge har opplevd dette som en belastning, men ungdommene klarte å forholde seg til gatebarnas situasjon og tok hvert enkelt barn på alvor. Det var sterkt for meg som reiseleder å være vitne til, sier Inger.

Giverglede
Ungdommenes giverglede ble også tydelig for da de spiste middag med en del av gatebarn-lederne. Helt spontant organiserte de kollekt under middagen, og samlet inn 6000 norske kroner, eller 12.000 etiopiske birr til gatebarnprosjektet. Denne givergleden rørte også ved lederne i WSG, som aldri har opplevd maken til giverglede.Ungdommene ga med hjertet og i takknemlighet for hva de har fått oppleve.

Flere av ungdommene har allerede gitt beskjed om at de må tilbake. Spesielt sterkt inntrykk gjorde det også å møte fadderbarn. De fleste ungdommene har gått inn på en avtale med WSG Norge om å dekke de årlige kostnadene på 900 kroner for å sikre at et barn i Addis Abeba får skolegang, mat og klær for et år.

Trangt på gjestehuset
Totalt var det 30 personer som bodde på gjestehuset ti WSG mens den norske gruppa på 19 var på besøk. Man kan trygt si det var overbooket, men de ansatte på gjestehuset visste ikke hva godt de kunne gjøre for oss, forteller Inger videre.

-Vi følte oss trygge hele tiden, også når noen måtte holde senga og se de andre reise på formiddagene. Det var nesten alltid en eller annen som måtte holde senga med mageproblemer men ingen klagde av den grunn, sier Inger til slutt.

Et minne for livet
Eileen Mingeødegård, også leder for turen og kateket i Våler og Svinndal menigheter sier rett ut at dette var en uforglemmelig tur. Nesten alle ungdommene har lagt ut tydelige meldinger via Facebook, og samtlige gir samme beskjed som Eileen; Dette var en helt spesiell reise som vi tar med oss videre i livet.

-Jeg forelsket meg i landet og folket. Dette er noe jeg vil leve på i lang tid. Det var rett og slett fantastisk å møte medarbeiderne i WSG, og det ble mange sterke inntrykk, sier Eileen.

   

Carina Pettersen møtte sitt fadderbarn, og det samme gjorde Eileen Mingeødegård.

  

Bildet: WSG-leder Gizachew Ayka og Oddmund Vagle møttes igjen.  Hardt arbeidene vedjenter gjorde inntrykk.

 

Bildene:  Mange av de norske fadderbarna samlet på ett brett i Addis Abeba. Inger O. Hovland med sine tre norske barn og sine to etiopiske «døtre» og «barnebarn». Fotos: Eileen Mingeødegård og Inger O. Hovland