Godt å møte venner som viser omtanke og kjærlighet

Det ble et tett program og mange gode møter for de tre etiopiske gatebarnlederne Abate Shanko Sina, Abebe Adey og Gizachew Ayka da de besøkte norske støttespillere 15.-19. april.

Bildet: Dette bildet fra Kapp skole i Østre Toten kommune viser gleden og entusiasmen elevene ved skolen viste over besøket fra Etiopia.

Etter en fridag i Oslo på mandag ble det et rørende gjensyn med elever og lærere ved Svinndal skole på tirsdagen. Denne skolen har støttet Gatefolkets prosjekter siden oppstarten for 23 år siden, og Gizachew Ayka har alltid bedt om å få besøke skolen når han har vært i Norge. Svinndal skole er fadder for 14 elever i Addis Abeba, og har vært trofast i prosjektet i alle disse årene. Med ny rektor og flere nye lærere er kontakten og kontrakten fornyet etter dette besøket.

Lunsj med ordfører
Det var også stas å bli invitert til lunsj hos Våler kommunes ordfører Reidar Kaabbel og hans administrative ledelse. Her var også representanter fra Våler og Svinndal menigheter invitert. Menighetene har også vært trofaste støttespillere gjennom alle disse årene.

Ordfører Reidar Kaabbel i Våler kommune besøkte Etiopia i januar, og inviterte sine etiopiske venner til lunsj på rådehuset. Her var også representanter fra kommunens ledelse og menighetene i kommunen representert.

Det ble også tid til besøk hos sponsorene Asfalt Remix og Kjærnsrød Gartneri, før besøket i Våler og Svinndal ble avsluttet med et åpent møte på Fredheim, der en rekke faddere og venner av Gatefolket fikk et nært og godt møte med de tre gatebarnlederne. Her var det sterke følelser i sving for gatebarnlederen Gizachew Ayka, som gjennom tårer takket for den støtten denne byga har vist gjennom alle disse årene.

Kjærnsrød Gartneri er en viktig støttespiller både som fadder for 10 barn og sponsor for andre deler av prosjektene i Etiopia.

Vaskejobb og menighetsbesøk på Fornebu
Onsdagen ble tilbrakt med dugnadsjobb på Fornebu Gjenbruk. Denne butikken har i flere år vært en viktig støttespiller, og de tre gatebarnlederne tok med glede på seg forklær og gjennomførte en vaskejobb nærmest uten sidestykke. Samtlige hyller med glass og stentøy ble vasket skinnende rene i løpet av fire timers intens jobb. Denne dagen ble det også tid til et besøk i Snarøya kirke, som arrangerte babysang og vaffel-dag. Flere av menighetens ansatte, under ledelse av sokneprest Thomas Wagle, fikk siste nytt fra prosjektet.

Gatebarnlederne var ikke redd for å påta seg en nødvendig vaskejobb på Fornebu Gjenbruk.

Byggeprosjekt og skolebesøk

Familiemiddag for store og små i Lensbygda, der budskapet var klart. Fra gatebarn til skolebarn.

Torsdag gikk turen til Østre Toten kommune. Her tok styremedlem i Gatefolket, Mariann Mydland i mot sine gode venner fra Etiopia med en omvisning på et på bolig prosjekt i regi av Betonmast, der Mariann har en nøkkelrolle. Tidligere styremedlem i Gatefolket gjennom 20 år, nå lærer ved Kapp skole, Inger Oline Opsahl Hovland, inviterte gatebarnlederne til møte med skolens 250 elever. Det ble et minne for livet, både for de tre etiopiske gjestene og for skolens elever og lærere. Her ble det umiddelbart opprettet en god kontakt, og allsangen ljomet både på norsk, engelsk og amharisk i skolens gymsal.
Dagen på Toten ble avsluttet med en hyggelig familiemiddag og sangøvelse med det lokale koret Grom i Lensbygda.

 

Planlegging av dugnads-tur

Siste dag i Norge gikk med til planlegging av en 14 dagers dugnadstur til Etiopia i august. Sidsel og Tore Bjørnstad åpnet dørene på Sanderød gård utenfor Sarpsborg, der prosjektlederne Gunnar Alvin og Tore Bjørnstad gikk gjennom behovene for materiell og mannskaper ble gjennomgått i detalj. Når 10-12 norske fagfolk og handymen ankommer Addis Abeba i august må nødvendig utstyr være på plass for at oppgradering av sanitæranlegg ved våre to skoler og hjemmet for tidligere gatejenter skal bli gjennomført så effektivt som mulig. Mye av materiellet blir sponset av norske VVS-bedrifter, men etioperne må også framskaffe en del materiell i tillegg til å stille med lokale mannskaper som skal få opplæring i vedlikehold av sanitæranleggene.

Gjensidig inspirasjon
Det er ingen tvil om at en ukes opphold i Norge er til gjensidig inspirasjon. Norske støttespillere får et nært møte med gatebarn-ledere som står i en tøff hverdag i Etiopia. Samtidig får disse lederne inspirasjon til fortsatt innsats, fordi de vet de har norske venner som både ber og arbeider for en felles sak, nemlig å bringe barn og ungdom ut av fattigdom, gi de verdens beste budskap, og et verdig liv.