Et krevende år, men håpet lever

2021 må betegnes som et av de mest krevende år i gatebarn-prosjektets historie. Dette var et år med pandemi, stor intern uro med frykt for borgerkrig.  Dessuten enorme nedbørsmengder som krevde liv og som forårsaket store ødeleggelser også på våre skoler i Addis Abeba.

Bildet: Det er viktig å ta vare på håpet i en vanskelig tid for Etiopia. Her er gatebarn-leder Gizachew Ayka sammen med skoleelver som planter trær på Entoto-fjellet i Addis Abeba.

Midt opp i dette skal vi i Gatefolket sammen med våre medarbeidere i Bright Star og Hope for Children arbeide videre med visjonen om å gjøre gatebarn til skolebarn og hver dag løfte mennesker ut av fattigdom og fornedrelse.  Det gjør vi sammen med de mange hundre som støtter dette prosjektet.

Gateposten for Desember 2021 er nå ferdig trykket og sendes til alle som ikke har registrert seg med epost-adresser. Dere som leser bladet digitalt kan trykke på bildet for å lese hele bladet.

Daglig leder i Bright Star i Etiopia, Gizachew Ayka, vil gjerne takke norske faddere og givere for støtten også dette året.  Han innrømmer at det har vært krevende, men at organisasjonen har trofaste medarbeidere som hver dag utfører sitt arbeid på en god måte, – fordi dette er et kall for dem. Skolebarna får sin undervisning hver dag og lærerne viser styrke og samhold.

Det må likevel tas en rekke forholdsregler, både når det gjelder Covid-19 situasjonen og den generelle sikkerheten i landet.  Per 1. desember har pandemien krevd 6750 liv og totalt 372.000 er registrert smittet. I et land med 120 millioner mennesker er det helt sikkert store mørketall, men likevel har Etiopia blitt forskånet fra den store katastrofen. Sør-Afrika har til sammenligning 90.000 døde av en befolkning på halvparten av Etiopias.

Ekstra sikkerhetstiltak
-Så langt har ikke urolighetene i Nord-Etiopia hatt innvirkning på vårt arbeid i skolene og i de forskjellige hjemmene som vi driver, men vi skal ikke legge skjul på at vi er bekymret over situasjonen. Vi ber daglig om at situasjonen må roe seg og komme tilbake til normalen. Våre ledere har tett dialog med alle foreldre til våre skolebarn, og vi har styrket vaktholdet ved skolene og sentrene våre. Det betyr at det blant annet er streng besøkskontroll ved alle våre sentre, forklarer Gizachew Ayka.

Økende priser
En av konsekvensene av uroligheten er dessuten stadig høyere priser på matvarer og andre varer vi er avhengig av i vårt arbeid. En rekke matvarer er blitt 100 prosent dyrere det siste året, mens andre varer har en prisøkning på rundt 50 prosent.  Det er klart dette er krevende for oss. Nå må vi prioritere et måltid mat om dagen til våre elever og heller kutte ned på andre tilbud. Inflasjonen inneværende år vil havne på drøyt 25 prosent.

Etiopia er et land med 80 ulike etniske grupper, der oromoene og amharene er de to største gruppene med til sammen 60 prosent av befolkningen.
-Vi er alle likeverdige som mennesker, og dette budskapet løfter vi alltid fram i vårt arbeid, sier Gizachew. -Min egen familie og Bright Star består av mennesker fra en rekke ulike grupper, og jeg har fortsatt troen på enhet til tross for våre ulikheter. Vi har et sterkt samhold i vår organisasjon, og det aller viktigste er at vi viser hverandre omsorg og kjærlighet hver eneste dag. Vi arbeider ut fra et holistisk fundament, der vi ønsker å vise kristen nestekjærlighet.

Vi vet at Jesus kom til jord for å redde mennesker og bygge en bro mellom himmel og jord. Nå skal vi feire jul til minne om dette budskapet og jeg ønsker alle venner, faddere og andre samarbeidspartnere en velsignet julehøytid, avslutter Gizachew Ayka.

 

Du kan laste ned Gateposten her som PDF-fil: Gateposten_desember_2021