-Det dere gjorde mot en av mine minste søsken

En spontan tale fra tidligere rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsteen, under Gatefolkets gruppereise til Etiopia i 2017, gjorde sterkt inntrykk på sogneprest Thomas Wagle i Fornebulandet menighet. Han trakk fram den helt spesielle talen under søndagens gudstjeneste i Snarøya kirke 26.november 2023. Vi har fått tillatelse til å gjengi deler av talen her.

Bildet:Tidligere rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsteen, her sammen med noen av «sine» skolebarn i Addis Abeba, viste sterkt engasjement da han holdt en svært minnerik tale i Etiopia i 2017.

«Det dere gjorde mot en av disse mine minste gjorde dere mot meg, nærmest ropte Lasse der han hadde reist seg i hotellet i Addis Abeba for å holde tale. Han var rektor ved Svinndal skole og han var sammen med meg og en del andre nordmenn for å delta på Gatefolkets jubileumsfest i Etiopia i 2017.  Lasse hadde nok ikke planlagt å holde noen tale, men han må ha blitt fylt med noe, han hadde sett noe som han bare måtte få uttrykt: Det må ha vært inntrykkene fra de siste dagene. Han hadde møtt gatebarna i Addis ansikt til ansikt og var blitt preget av det. Det dere gjorde mot en av disse mine minste gjorde dere mot meg.

-Jeg ble aldri godt kjent med Lasse.
Til det var turen for kort og han døde dessverre i februar 2020, men den spontane talen han holdt gjorde inntrykk på meg. Han var en svær og kraftig kar, en skikkelig brande, men disse små barna hadde vekket barmhjertigheten i ham og han ville gjøre det han kunne for å hjelpe. Det var fint å oppleve. Jeg husker jeg tenkte at det du sier der Lasse det er sannhet.

De fleste av oss er utstyrt
med en samvittighet og en barmhjertighet inni oss som slår inn i møte med andres urettferdighet og lidelse. Men samtidig viser det seg gang på gang at vi også er ganske gode på å tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv: Se en annen vei. Stenge ute det ubehagelige. Det er derfor vi trenger å lytte til formaningen i Matteus 25. Det holder ikke å ha masse empati hvis man ikke agerer på den. Hvis man ikke prøver å hjelpe.

Dagens evangelietekst
lærer oss at altruisme (Altruisme er definert som en uselvisk og offervillig holdning og handling overfor andre) overfor dem som lider nød er en dypt alvorlig sak. Det er på mange måter dette som er å være kristen. Jeg tror det var det Lasse erkjente den kvelden i Addis Abeba da han reiste seg og holdt en tale jeg aldri vil glemme.»

Sogneprest Thomas Wagle under besøket i Etiopia i 2017. Her sammen med administrasjonslederen i Win Souls for God/Bright Star, Mengistu Burano.