Takk til barnas beste venn i Svinndal og Addis Abeba

Torsdag 13.februar var en fin dag for å ta en tur ut i skogen, slik rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsteen, så ofte gjorde. Denne dagen skulle turen gå til idylliske Ravnsjø for å grille pølser og nyte en fin ettermiddag. Kona Ingeborg gikk i forveien. Lasse skulle innom nærbutikken og kjøpe pølser og ville snart hente henne igjen. 

Da det tok lang tid før Lasse dukket opp, snudde Ingeborg for å gå ham i møte. Her møtte hun ei dame som hadde med en melding fra en mann som lå ved siden av en sykkel i veikanten. Meldingen fra mannen var at han ikke kom lenger. Da Ingeborg fant ham lå han fredelig i lyngen. Livreddende tiltak ga ingen resultat. Brått og brutalt endte livet denne dagen for den 65-år unge rektoren som hadde plass for alle og blikk for den enkelte, slik det sto i dødsannonsen.

Hvorfor skriver vi dette
her på Gatefolkets nettside? Jo, fordi Lasse Edelsten hadde et brennende engasjement for gatebarn og skolebarn i Etiopia fra den dagen den norske støtteforeningen ble etablert for snart 20 år siden.  For tre år siden fikk han selv muligheten til å møte skolens 14 fadderbarn ansikt til ansikt i Addis Abeba, og det gjorde sterkt inntrykk både på barn og Svinndal-rektoren. Derfor bestemte også familien at minnegaven etter Lasse skulle gå til skoleprosjektet i Addis Abeba.
Vi i Gatefolket er takknemlig rørt over den store gaven på 32.450,- kroner, som vi takker hjertelig for!

Varmt møte mellom rektor og elever under besøket i Addis Abeba.

Svinndal skole har i mange år
tatt ansvar for elever ved våre skoler i Addis Abeba. Det har satt sitt preg på både elever og lærere i den lille Østfoldbygda Svinndal. De har sett verdien av å hjelpe, for selv å få mye igjen. Derfor har Gatefolket gjort det til en fast tradisjon å legge inn et besøk ved denne skolen når de etiopiske gatebarnlederne kommer til Norge.

Under sitt siste besøk
ble gatebarnleder Gizachew Ayka overrakt «Albinprisen» for 2018. Det er Svinndals høyeste utmerkelse, til minne om den hvite elgen som oppholdt seg i Svinndals skoger. Det var en rørt leder for Bright Star / WSG som takket for prisen. Da besøket var over, ble det hjertevarme klemmer mellom elever og etiopiske gatebarnledere. Alle var enig om at samholdet og vennskapet skulle fortsette med uforminsket styrke.

For å hedre Lasse Edelsteen
gjengir vi reportasjen som sto i desember-utgaven av Gateposten i 2017, rett etter 20 års jubileet for gatebarnprosjektet:

Endelig fikk rektor ved Svinndal skole, Lasse Edelsteen, muligheten til å møte skolens 14 fadderbarn ved Gurara og Entoto Freedom Schools i Addis Abeba.
-Det kan ikke beskrives hvordan det var å komme inn i skolegården ved de to skolene og møte mine etiopiske elever ansikt til ansikt. Midt i fattigdommen møtte jeg barn som strålte av glede over å få gå på skole. Her møtte jeg barn som kan være forbilder for våre egne elever ved Svinndal skole. Jeg møtte barn som bokstavelig talt har gått fra mørke til lys, og da er det ikke så rart at de stråler, sier en takknemlig Lasse Edelsteen.

Mange sterke inntrykk
Rektoren ved Svinndal skole trekker fram gudstjenesten han fikk være med på i Addis Abeba under jubileumsturen som det aller sterkeste inntrykket. Her inntok han plass på siste benk, sammen med en av de aller eldste kvinnene i menigheten.(bildet til venstre)
-Her var det et sterkt fellesskap, og det var en inderlighet som jeg aldri har opplevd maken til. Selv om det meste foregikk på amharisk, så og kjente jeg hva troen betyr for mange mennesker i Etiopia. At Ordet har en så grunnleggende og fundamental betydning, og at livet styres etter Ordet, er nytt for meg. Det gjorde sterkt inntrykk.  Her var Gudstroen helt sentral i det enkelte menneskes hverdagsliv. Han trekker også fram samholdet og livsgleden i den norske gruppa.
-Her var det 40 andre mennesker som jeg gjerne kunne snakket med om alt som handler om livet. Ei fantastisk gruppe å være sammen med, sier Lasse Edelsteen.

 Møte med elevene
-Det var stort å få komme inn på skolene. Her har vi mange elever  som vi har hjulpet fram. De har sett lyset, og jeg skulle gjerne vært der flere dager for å bli godt kjent med hver enkelt elev.
At gatebarn-leder Gizachew Ayka trakk fram sitt første møte med vår skole og våre elever i sin jubileumstale var gledelig og overraskende. Her fortalte han om en av våre elever som tok opp tre kroner fra lomma si fordi hun ville bli med i prosjektet.
-Denne gaven vil jeg alltid huske, sa Gizachew Ayka.
-Nå 15 år senere ble jeg stolt og glad fordi vår skole får være en del av dette globale fellesskapet, sier Edelsteen.

Gatebarn-leder Gizachew Ayka sendte en videohilsen til familien og Svinndal-samfunnet i forbindelse med bisettelsen. Her fortalte Ayka om gleden over å møte rektor, lærerkollegiet og alle elevene ved Svinndal skole i mange år.
-Vi vil minnes Lasse med stor takknemlighet for alt han har gjort for å hjelpe skolebarn også i Etiopia. Derfor takker vi hans familie og skolen for alt de har betydd for oss i dette samarbeidet, sa Gizacgew Ayka i sin hilsen.