Se filmen om slavearbeiderne
12.04.13: Etter at Aftenposten sist lørdag satte fokus på det slavelignende arbeidet mange barn i Etiopia lever under er det mange som har ønsket å engasjere seg i barnas sak.
Bildet: Almaz og Asnagish slik vi møtte dem for åtte år siden.
En ung kvinne skriver til oss: Etter å ha lest om barna i Aftenposten, ble jeg så følelsesmessig engasjert og full av uro at jeg ikke fikk det ut av hodet. Jeg bare måtte hjelpe denne Almaze eller i det minste finne ut om hun fikk hjelp. Jeg begynte å be for barna på Entoto-fjellet og ba til Gud om å få en bekreftelse på at de var innunder Hope for Children/Win Souls for Gods sitt program. Samtidig lette jeg rundt på nettet for å finne et sted å ta kontakt, muligens her i Norge. Jeg husker ikke hvordan Facebook-stedet dukket opp, men plutselig var det der! Det tar jeg som et bønnesvar! Sånn var det.
I Aftenpostens reportasje var det ingen opplysninger om at arbeidet som omtales har sin norske støttegruppe, men reportasjen, som opprinnelig kommer fra svenske Aftonbladet, henviser til vår samarbeidspartner Läkarmissionen.
Det er fem år siden vi laget en film om 15 åringen Almaz og hennes 13 år gamle arbeidsvenninne Asnagish. Vi har nå valgt å legge denne filmen ut på YouTube slik at flere kan bli kjent med forholdene mange barn lever under i Etiopia. Filmen viser også at det er håp.
Vi har tett kontakt med både Almaz og Asnagiz fortsatt. Begge jentene bor i den fattige bydelen Entoto i Addis Abeba, og begge jentene er blitt mødre.
I filmen forteller vi
om de to jentene som står vanligvis opp ved 4-tiden hver eneste morgen, 6 dager i uka, for å gå 15 kilometer hit opp.
De er vedsankere. Almaz på fjerde året, Asnagish har jobbet i 2 år.
Fattige bønder i Sør-Etiopia sender barn i hopetall til hovedstaden for å skaffe noen kroner til husholdningen. Gjennom lokale agenter blir de lovet at barna skal få både husrom, mat og klær i tillegg til økonomisk støtte til familien. Almaz og Asnagish har en dagslønn på 5 kroner, men de ser ikke noe til pengene. Et par kroner i uka i lommepenger er alt de får.
Det tar mellom 3 og 4 timer å samle dagens bør, omlag 30 kg.
Gjennom tolken Yonas får vi vite at de to jentene kommer fra området utenfor den sørlige byen, Arba Minch. Det er 50 mil hjem
-Det er hardt arbeid og det er vanskelig å få tak i ved nå.
Derfor må vi må ofte gå veldig langt, forteller Almaz. –Egentlig skal vi bare gå 15 kilometer hver vei, men det kan bli godt over 20 for å samle nok ved.
-Tjener dere godt? spør vi litt naivt.
-Det er sjelden vi får penger i hånda, men vi har en madrass å sove på – vi har tak over hodet og vi får mat hver eneste dag.
Kanskje sender arbeidsgiveren også noen kroner til familiene våre, men det vet vi ikke helt sikkert.