Safety Home – «Guttas Eden»

Endelig kunne noen av oss fra styret i Gatefolket besøke prosjektene i Etiopia igjen. Mye spenning var knyttet til besøket vårt i Etiopia denne gangen. Var det skjedd forandringer? Ville vi treffe igjen noen vi hadde knyttet vennskap med tidligere?

 Av Sidsel Bjørnstad,
nestleder Gatefolket

 Bildet: Bildet: Stor gjensynsglede  for Sidsel Bjørnstad og guttene ved Safety Home. Det er fem år siden sist hun besøkte dette guttehjemmet. 

Safety Home er guttehjemmet for tidligere gategutter som Bright Star driver i Addis Abeba. Og her var det forandringer siden vi sist besøkte guttehjemmet for fem år siden. For det første har hjemmet flyttet til et nytt stort hus i en frodig og velstelt hage. Fra å være et hjem for rundt 25 gutter, var det nå 53 gutter som bodde her. Vi ble møtt av Israel, en tidligere gategutt, som har hatt sitt hjem her.  I dag, som en ung mann, er han ”husfar” for gutta.
Han fortalte at han ønsker å gi tilbake for det livet han selv har fått i gave. Sammen med ei kokke, noen deltidsansatte og flere frivillige skaper han et trygt hjem for guttene.

Bildet: Stor glede over å få besøk og fotballer i gave på Safety Home.

Drømmer for livet
Guttene som bor her går alle sammen på skole. Vi spør dem aldri om deres tidligere liv, men vi snakker om det daglige livet her og om deres drømmer for fremtiden. Mange vil selvsagt bli fotballproffer, piloter eller leger. Det er lov å ha drømmer og planer. Når den tidligere gategutten Johannes sier han vil bli kunstner og viser meg tegningene sine, så tror jeg jammen han vil klare det. I dag er han 13 år. Han var en like ivrig tegner da vi besøkte ham for fem år siden. Nati vil bli forfatter. Han liker å skrive historier, sier han.
-Ja, jeg tror disse gutta bor i ”Eden”. De er ikke bare kommet til en nydelig og frodig hage. De bor i et paradis der de har fått muligheten for et nytt og verdig liv. Og den muligheten griper de.

Gjenforening
Bright Star har også et prosjekt der de tar inn gategutter som de forsøker å gjenforene med familiene rundt omkring i Etiopia. Disse guttene bor i en ny bygning som WSG/Bright Star eier. Her bor de en del uker mens de får omsorg og noe opplæring, og der det jobbes med å finne tilbake til hjemsted, familie og ansvarlige myndigheter. Dette prosjektet er finansiert av myndighetene i Addis Abeba. Da vi var på besøk var alle rommene tomme. De aller fleste har kommet hjem til familiene sine. Noen som kommer fra de nordlige distriktene der det har pågått uroligheter i lang tid, bor foreløpig på Safety Home. Nå ser det ut som det har roet seg der nord, og gutta kan snart bli gjenforent med sine familier.

Det jobbes nå med finansiering av byggetrinn nummer to i tilknytning til klinikk-bygningen i Entoto, nord i Addis Abeba. Her er det meningen at guttene ved Safety Home skal flytte inn. Da vil man spare mange tusen kroner i året i leie.  Gatefolkets styre bevilget i november et lån på 500.000 til dette formålet. Men de vil ikke flytte inn her før de har klart å etablere en hage i tilknytning til bygget. Dette er viktig, sier lederne. Det roer sinnet og skaper harmoni.
Besøket på Safety Home er over. Smil, latter og samtaler og kaffe, brus, kake og popcorn. Håper vi kan treffes igjen om ikke altfor lenge.