Internasjonalt samarbeid gir resultater

Sauevika Leirsted på Hvaler var et godt sted å samles for representanter fra åtte foreninger og organisasjoner som sammen arbeider for å bedre livsvilkårene for gatebarn, slavearbeidere og andre utsatte grupper i Etiopias hovedstad, Addis Abeba.  

Bildet: Representanter fra Etiopia, Norge, Sverige, Danmark og Tyskland samlet til sitt årlige «Partners Meeting» på Sauevika leirsted på Hvaler. Foto: Kjell Bjørnstad

I år var det styret i norske Gatefolket som hadde gleden av å invitere til samarbeidsmøtet, og her kom et tjuetalls representanter fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Etiopia for å stake ut kursen for videre samarbeid med de etiopiske organisasjonene Bright Star og Win Souls for God.
Ekstra hyggelig var det å kunne samle et trettitalls norske støttespillere til en festkveld med treretters middag og et variert kulturprogram på lørdagskvelden. De internasjonale deltakerne på konferansen  og norske støttespillere fikk en minnerik samling som ble avsluttet med internasjonal gudstjeneste søndag formiddag.

Festmiddag og etiopisk kaffeseremoni med norske gjester under Partners Meeting på Sauevika. Foto: Gizachew Ayka

Det er gått 22 år siden arbeidet blant gatebarn ble startet opp av 10 ungdommer som vokste opp rundt den svenske misjonens hovedkvarter og den lokale Mekane Yesu-kirka kirka i bydel Entoto i Addis Abeba. Fire av ungdommene som startet den gangen er fortsatt aktive i et arbeid som har utviklet seg til å bli et stort og viktig internasjonalt samarbeidsprosjekt.

Fem programområder
Fokusområdene i dag er å hjelpe barn og unge ut fra håpløsheten på gata, hjelp til unge studenter, slavearbeidere, prostituerte og unge kriminelle.  Arbeidet er delt inn i fem ulike programområder, der Win Souls for God tar hånd om evangelisering og misjon, mens Bright Star står for den holistiske og humanitære delen av arbeidet.  Gjennom vårt omfattende skoleprogram forhindrer vi at tusenvis av barn havner på gata. De blir glade og fornøyde skolebarn i stedet for gatebarn. Et annet og omfattende program er oppfølging av utsatte barn og unge som får hjelp og støtte til å takle hverdagen. Her er det egne hjem både for gutter og jenter, der et kontaktsenter i sentrum av Addis Abeba er porten inn til «det nye livet». Hver dag får et par hundre barn og unge oppleve nestekjærlighet i praksis gjennom et måltid mat, en dusj, vask av tøy og helsetilsyn.

Ser hele mennesket
-Vi er opptatt av hele mennesket, understreker prosjektleder Gizachew Ayka. Vi har i disse årene praktisert det vi lærte på søndagsskolen i vår egen menighet, nemlig å vise nestekjærlighet i praksis. Det betyr mange oppturer og nedturer i det daglige arbeidet, men for oss handler det om å redde mennesker fra det mørkeste mørke og bringe de over til et liv i verdighet. Derfor er vårt fundament bygget på kristen nestekjærlighet og vi tror at alle mennesker er skapt i Guds bilde. Hvert eneste barn og ungdom er unikt, og i vårt arbeid ser vi hvordan gatebarn eller andre som lever i mørke kan reise seg opp og bli til glede og nytte for sine nærmeste og for vårt land, sier han.

Reiser opp mennesker
For alle som er engasjert i dette arbeidet handler det om å reise opp mennesker. Noen har kommet skjevt ut og havnet i rennesteinen av ulike årsaker. Unge jenter selger kroppen sin for å overleve. Andre er småkriminelle som stjeler for å sikre seg et noe å spise eller de sitter apatiske og tigger til livets opphold.  Skjebnene er mange, men det mangler ikke på gode historier og mirakler i vår hverdag, sier Gizachew Ayka, som denne gang hadde med seg tre gode kolleger og medarbeidere, nemlig Kedir Hussen Mussa og Betehelem Mekonen Asefa fra økonomiavdelingen og Ealed Admasu Bayu, leder for arbeidet blant tidligere prostituerte i hjemmet som går under navnet Deborah senter. Ingen er bedre skikket til denne lederjobben enn nettopp Ealed, fordi hun selv var en av de som jobbet på gata, ble misbrukt og ydmyket, inntil hun takket ja til den nødvendige hjelpen for å komme ut av sitt helvete. Under Partners Meeting sto hun rakrygget og stolt og fortalte om forvandlingen i eget liv, og visjonen om å hjelpe så mange som mulig av jentene på gata i Etiopias hovedstad.

Egne bygg
Et tredje program er bygging og vedlikehold av skoler, klinikker og barne- og ungdomshjem. Det koster mye penger å leie lokaler i Addis Abeba. Derfor er det god forvaltning av midler å bygge egne skoler og klinikker, der deler av bygningene leies ut til forretningsvirksomhet for å generere inntekter lokalt. Fokuset på økt uavhengighet til internasjonal støtte var en gjenganger under årets Partners Meeting. Et eget ungdomssenter med barnehage og skole i den sørlige byen Chencha er også inne i programmet.
Totalt 75 personer er heltidsansatt i de ulike prosjektene i Etiopia, med et samlet budsjett på drøyt 8 millioner norske kroner. Av dette bidrar norske faddere og givere med drøyt èn million kroner til driften.  Svenske Läkarmissionen er den største bidragsyteren, med nærmere 50 prosent av det totale budsjettet, og denne organisasjonen satser sterkt på arbeidet for å sikre barnas rettigheter i Etiopia.

Stram økonomi i Etiopia
Under Partners Meeting er det mange temaer som diskuteres. Arbeidet har vokst betydelig de siste årene. Nøden er så stor, og ønsket om å nå flest mulig er like stort. Samtidig understreket alle involverte at det handler like mye om kvalitet som kvantitet. Det handler også om å ta vare på egne medarbeidere, sikre god velferd og en sunn økonomi, slik at de kan holde ut i et krevende arbeid. Lønnsnivået er lavt og medarbeiderne i Etiopia har prioritert vekst i prosjektene framfor økning i egne lønninger de siste fem årene. Nå er derfor tiden moden for å gi en betydelig økning i lønningene for å beholde gode medarbeidere. Dette ble lagt sterkt inn over ledelsen i prosjektet fra samtlige partnere. Samtidig er det en utfordring at inflasjonen i Etiopia er skremmende høy. Inneværende år dreier det seg om en inflasjon på nærmere 20 prosent, og rentene på lån i etiopiske banker er nå kommet opp i over 18 prosent. Derfor har norske Gatefolket gått inn med en ekstraordinær overføring på 900.000 kroner i år for å slette lån i Etiopia og heller benytte norsk rente på 3 prosent.

Etiopiske medarbeidere bidrar alltid med sang og musikk under Partner Meeting.

Fra mørke til lys
Partners Meeting handler selvsagt om økonomi, men mest av alt handler det om nestekjærlighet og medmenneskelighet. Her er det samarbeidspartnere som har en felles visjon om å løfte mennesker opp fra fattigdom og håpløshet, slik at de bokstavelig talt kan gå fra mørke til lys. Eksemplene på at det nytter er mange, og gleden over å få være med er stor blant alle som er så privilegert at det kan få være med. Det var nettopp gleden over en tjeneste som ga gjenklang på leirstedet til Normisjon på Hvaler denne siste helga i september. Neste «årsmøte» blir i Addis Abeba i november 2020.