Etiopia-tur rik på opplevelser

23 deltakere fra ulike deler av Norge deltok på årets gruppereise til Etiopia i regi av Gatefolket. Turen ble gjennomført i perioden 5.-13. januar, og nok en gang sto opplevelsene i kø.

Bildet: Prosjektleder Hawi Badessa Sima sammen med førskole- og skolebarn under julefeiring på Entotot-skolen.

Nattfly fra Gardermoen til Addis Abeba er en lang reise, og allerede første dag var det et tettpakket program. Etter innsjekk og frokost på hotellet i sentrum av Etiopias hovedstad ble gruppa med på julefeiring med 500 barn og unge som bor på gata. Disse var samlet inne på området der vår samarbeidspartner Bright Star/WSG holder til midt i sentrum. Utenlandske gjester fra Norge, Sverige og Danmark fikk overbringe korte hilsener og dessuten være med på matutdeling av nasjonalretten Injerra wat. Injera er et bløtt og flatt brød, eller egentlig en surdeigspannekake, fremstilt av teff-mel som hører hjemme i det tradisjonelle kjøkken i Etiopia, Sudan, Somalia og Eritrea.
På ettermiddagen ble det satt av tid til presentasjon av de ulike prosjektene og møte med lederne i vår samarbeidsorganisasjon.

Klart for servering av Injerra Wat til 500 barn og unge fra gata under årets julefeiring for gatebarn i Addis Abeba

Lørdag 6. januar
var det felles juleavslutning for alle førskolebarn og skolebarn ved våre to skoler i Addis Abeba. Her var det mye sang, fremføring av skuespill og hilsen fra stabssjefen ved statsministerens kontor. Gatefolkets fadderansvarlig Gunnar Alvin fikk æren av å overrekke julegave til de to skolene på 45.000 kroner. Disse pengene er øremerket til nødvendig utstyr eller sosiale sammenkomster for elevene.  Norske faddere fikk et eget møte med sine fadderbarn ved de to skolene. Det gjør alltid sterkt inntrykk på faddere å møte sine egne fadderbarn ansikt til ansikt, og med tolkehjelp.
Lørdag kveld var det sang-gudstjeneste i den lokale kirken i bydel Entoto. Det var en stor opplevelse å høre barn og unge synge kjente og ukjente julesanger i en fullsatt kirke. En flott middag på en av byens bedre restauranter dannet avslutningen på julaften-feiringen.

Søndag 7. januar er juledagen
i den ortodokse kirke i Etiopia. Også evangelisk kristne feirer jul denne dagen med gudstjeneste og familiesamlinger. Entoto-kirken var nok en gang nærmest fullsatt, og styreleder i Gatefolket ble oppfordret til å komme med hilsen til menigheten.
Deretter fulgte et nytt høydepunkt, nemlig møte med et 40-talls barn og unge ved Bright Star sitt Safety Home. Dette er et hjem for gutter som er plukket opp fra gata, og som her er sikret et trygt hjem og en bedre framtid. Den norske gruppa ble tatt i mot med god lunsj, sang og mange hyggelige samtaler i små grupper.  At Gatefolkets nestleder, Sidsel Bjørnstad, rundet 70 år denne dagen, ble markert med både sang, røde roser og bursdagskake. Guttehjemmet fikk her en gave på 20.000 kroner, som guttene fritt kunne bestemme hva de ønsket å bruke pengene til.

Sidsel Bjørnstad hedres på sin 70-års dag

Mandag 8. januar
ble også en dag rik på opplevelser. Det begynte med morgensamling på Rest Centre, der pastor Abeba holdt andakt før turen gikk til Deborah Home. Her holder tidligere gatejenter til, og det er alltid sterkt å møte disse jentene, som har fått et helt nytt liv under trygge forhold. Det er slutt på vold og misbruk. Her lever de i et fellesskap med drømmer og visjoner for sitt nye liv. En av jentene er nettopp utdannet farmasøyt og i gang med legestudier. Andre utdanner seg innen søm og frisørfag, mens fire av jentene har fått praksisplass ved Hyatt-hotellet i byen. Gatefolket bidro med en gave på 30.000 kroner til disse jentene.

Kaffeseremoni er alltid en del av besøket ved Deborah-senteret. Inger Helene Solheim og Kristine Grosås følger spent med.

Denne dagen ble det også tur opp til Entoto-fjellet på 3000 meters høyde og med flott utsikt over byen, som nå har mellom åtte og ni millioner innbyggere.
Kvelden ble tilbragt på kulturrestauranten Yod Abysinia, der det var danseoppvisning fra de ulike regionene i Etiopia i tillegg til tradisjonell mat.

Tirsdag 8. januar
ble det møte med den tidligere vedjenta Almaz, som Gatefolket har fulgt i 20 år. Nå er hun firebarnsmor og bor i utkanten av Addis Abeba. Turen gikk deretter med fly til Arba Minch, 50 mil sør for Addis Abeba. Dette for å avlegge et besøk i hjemtraktene til mange av de barna og ungdommene som søker seg til hovedstaden i håp om et bedre liv. Dessverre er det mange av disse som ender opp som gatebarn. Etter en fin flyreise sørover ble det en hyggelig samling ved Haile Resort, som ligger vakkert til i høydedraget over byen og innsjøene Abaya og Chamo.

Fadderansvarlig Gunnar Alvin overrekker gave fra Gatefolket til førskolen i Chencha.

Onsdag 9. januar
var dagen for et nytt høydepunkt i dobbelt forstand. På svingete grusveier gikk turen opp til fjellandsbyveien Chencha på 2700 meters høyde. Her har Bright Star/WSG i stor grad bidratt til både helseundervisning og skolearbeid. Det er bygget et ungdomssenter med bibliotek og datarom. Her er det en hall for idrettsaktiviteter. En klinikk og en barnehage er bygget de siste årene. Gatefolket har gjennom sin fadderordning tatt ansvar for barnehagens 72 barn. I tillegg dekkes lønnsutgiftene for en lærer og en sykepleier.  Chencha barnehage fikk en gave på 15.000 kroner for utstyr og leker til de 72 barna. Et mindre landbruksprosjekt er også en del av tilbudet i denne byen. Prosjektet driver også sitt eget gjestehus.

Fengselsdirektøren i Chencha ga norske gjester en god klem som takk for at de besøkte fangene.

 

Byens fengsel, med drøyt 1000 innsatte. er blitt et foregangsfengsel i Etiopia, blant annet takket være omfattende støtte fra Bright Star. Her blir fangene aktivisert gjennom hele dagen, og lokalitetene er betydelig oppgradert. For flere i den norske gruppa ble det et spesielt sterkt møte med ansatte og innsatte i fengselet. Spesielt er det at kvinnene kan bo sammen med sine barn under oppholdet her.  Flere av de norske fadderne fikk dessuten møte sine fadderbarn også i Chencha. Nevnes må også den fantastisk gode lunsjen som ble servert ved gjestehuset.

Fin og avslappende dg i regnskogen utenfor Arba Minch

Torsdag 10. januar
ble en rolig dag med flott guidet tur i Nech Sar nasjonalpark i Arba Minch. Roen senket seg her i denne regnskogen. Flere truede fugle- og pattedyrarter lever i nasjonalparken som stadig er utsatt for press fra kvegfarmere, krypskyttere. I Nechisar nasjonalpark er det registrert minst 350 fuglearter, 91 pattedyrarter, 16 fiskearter og 21 slangearter. I Chamo-sjøen finnes noen av Afrikas største krokodiller.
Flyturen tilbake til Addis Abeba gikk også fint, og dagen ble avsluttet med en rolig middag på vårt enkle hotell, Gambella.

Fredag 11. januar
var satt av til besøk ved Kechene Women Pottery. Her har et hundretalls kvinner dannet et kooperativ. I denne delen av byen var det et jødisk samfunn og er kjent for sine pene leirkrukker, malingsprikkede og keramikkhøner.  Noen av disse hønene vil Gatefolket benytte som gevinster under ulike utlodninger senere i år. Denne dagen var også satt av til egentid for deltakerne, før det hele ble avsluttet med felles middag, hilsener fra representanter fra den norske gruppa og for det etiopiske vertskapet.

Uka i Etiopia
gikk fort, men minnene vil trolig leve livet ut for mange av deltakerne. Noen var i Etiopia for første gang, mens andre har vært her tidligere. Det var interessant å registrere at hver enkelt deltaker hadde sine spesielle øyeblikk som gjorde et spesielt sterkt inntrykk. Det varierte fra person til person, men felles for alle var at de fikk et sannferdig møte med de ulike prosjektene de er med å støtte, noe som også beviste at midlene som samles inn også blir forvaltet til beste for barn og unge i barnehager, skoler, klinikker, gutte- og jentehjem og for barn og unge som fortsatt lever på gata i Etiopia.