Et samarbeid som skaper engasjement

-Samarbeidet mellom Fornebu Gjenbruk og Gatefolket er til gjensidig inspirasjon. Det handler om langt mer enn overføring av kronebeløp hvert år. For mange av våre medarbeidere er samarbeidet selve drivkraften til det sterke frivillige engasjementet i butikken vår.

Det sier daglig leder i Fornebu Gjenbruk, Kristine Skolt Grosås, som tok med seg en stor gruppe frivillige medarbeidere til Etiopia for tre år siden. Her fikk de se arbeidet på nært hold, og de fikk et stort hjerte for gatebarn som ble skolebarn. Mange av disse barna har i dag personlige faddere med tilknytning både til Fornebulandet menighet og til Fornebu Gjenbruk. Fornebulandet menighet har også gatebarnprosjektet som et av sine misjonsprosjekter.  At etiopiske ledere i gatebarnprosjektet ved flere anledninger har vært med som frivillige medarbeidere i butikken har også vært til stor inspirasjon, understreker hun.

Se video her

Det er travle dager i Fornebu Gjenbruk, men det er også inspirerende å jobbe her, sier daglig leder Kristine Skolt Grosås.

-Dere har vært viktig for oss og vi kjenner oss trygge på at vi bidrar til et godt prosjekt med lokal forankring i Etiopia. Derfor orker vi å stå på slik vi gjør, sier Kristine videre.

100.000 til Gatefolket
For tredje år på rad har Fornebu Gjenbruk overført 100.000 kroner til Gatefolkets arbeid i Etiopia, som blir mottatt med stor ydmykhet av styret i Gatefolket. Jevnlig kommer det også inn midler fra offer i menigheten.
Vi møter Kristine og hennes frivillige medarbeidere på en travel lørdag i de nye og lyse lokalene i Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo.

Den nye gjenbruksbutikken disponerer nå 750 kvadratmeter i Telenor Arena.

Viktig møteplass
Her har den populære gjenbruksbutikken 750 kvadratmeter til disposisjon, og tilstrømningen til butikken er blitt betydelig større etter at de måtte flyttet ut av sine gamle og nedslitte lokaler et par kilometer unna i sommer. 1. august åpnet den nye butikken, som går med solide overskudd og der innsamling til en ny kirke på Fornebulandet har førsteprioritet, i tillegg til at det skal være en møteplass. Butikken skal også gi tilbud til personer som av ulike årsaker står utenfor det ordinære arbeidslivet.  Aktive pensjonister er også en svært viktig ressurs, understeker Kristine.
Men bistandsprosjekter i Etiopia og Romania blir også tilgodesett med betydelige beløp. Den tidligere statssekretæren og ambassaderåden Arne Synnes har gode kontakter i Øst-Europa, og derfor går også mye klær østover. -Her kaster vi ingenting, slår Kristine Grosås fast.

Trenger flere frivillige
Totalt 38 personer jobber nå frivillig ved Fornebu Gjenbruk, og Kristine Skolt Grosås skulle gjerne hatt enda flere på laget. Noen jobber nærmest i 100 prosent stilling, mens andre kommer innom en gang i blant. Nå er det så stort trykk at vi bør ha 8 medarbeidere på jobb hver dag. Butikken er åpen alle hverdager, og tirsdag og torsdag er det langdag fram til kl. 19.00.  Størst omsetning er det på lørdager der tilstrømningen er stor også av barnefamilier, forteller hun.

Margaret Jørgensen er en av de frivillige som har et stort hjerte for gatebarn-prosjektet i Etiopia etter sitt besøk i 2017.

Stort hjerte for gatebarn
Margaret Jørgensen er en av de frivillige som har et stort hjerte for gatebarn-prosjektet i Etiopia etter sitt besøk i 2017. Hun innrømmer åpent at det er dette prosjektet som er hennes sterke drivkraft som frivillig i gjenbruksbutikken Margareth er en trofast medarbeider som legger ned mange timer hver eneste uke, og hun stortrives med det. Som pensjomnist har jeg muligheten til å bidra, og det er viktig å fylle dagene med noe som gir resultater og som i tillegg betyr så mye for andre mennesker, både lokalt, men ikke minst i Etiopia, sier hun.
I den ene enden av butikken har hun satt opp en flott utstilling som tiltrekker seg både unge og godt voksne damer.

Kult å kjøpe brukt
-Vi får inn utrolig mye fint tøy og da er det viktig at vi får fram tilbudene våre på en innbydende måte, sier hun. Vi holder til vest for Oslo og det er mye flott som havner hos oss. Folk bytter ut garderoben sin med jevne mellomrom og de er glad dersom klærne kan gjenbrukes. Dessuten er det blitt nærmest en mote å med gjenbruk, spesielt blant de yngre. Derfor utgjør klær både til kvinner og barn en betydelig del av omsetningen vår.  Her har vi et stort utvalg, og hver dag kommer det inn nye «ladninger» med både fritidstøy og festklær. Vi er nesten som en motebutikk, sier hun med et smil.