Et glimt av håp med «Jentene på Kyststien»

For fjerde år på rad er Gatefolkets styremedlemmer og andre frivillige klare til å møte «Jentene på kyststien» i vakker natur mellom Stavern og Anvikstrand. Noen vil hevde at koblingen mellom jenter på en kyststi i Vestfold og gatebarn i Etiopia er en merkelig greie, men det ligger en god og viktig forklaring bak koblingen.

Bildet: Et rørende øyeblikk da Kristin Hammer Anvik møtte tidligere gatejenter som nå hjelpes i Gatefolkets prosjekt i Etiopia.

-Det er fire år siden lederne for Jentene på Kyststien, Kristin og Sigmund Anvik, bestemte seg for å støtte Gatefolket, vår lille bistandsorganisasjon som drives av ildsjeler på frivillig basis. Her har de med egne øyne sett at pengene «ikke forsvinner» i administrasjon på vei ut til de som skal ha hjelpen.
For Kristin og Sigmund Anvik har det vært viktig å gi arrangementet en ekstra dimensjon ved å støtte et utviklings- og bistandsprosjekt som er registrert i Brønnøysund og har statsautorisert revisor både i Norge og i Etiopia.

Sterke møter
I fjor høst fikk de endelig muligheten til å delta på en faddertur til Etiopia der de fikk se arbeidet på nært hold. Det er ingen tvil om at det gjorde inntrykk. Møte med gatebarn som takket være både Gatefolket og Jentene på kyststien har fått muligheten til å gå på skole, og tidligere prostituerte jenter som har byttet ut sitt gamle yrke med studier i ulike fag. To av jentene som de møtte er straks utdannet farmasøyter. Det er litt av en overgang fra livet på gata der de ble utsatt for vold og trakassering. Det ble sterke møter.

Glede over samarbeid mellom gutter som nå er godt i gang med utdannelse og Jentene på Kystien, her representert ved Kristin Hammer Anvik.

Glede over samarbeid mellom gutter som nå er godt i gang med utdannelse og Jentene på Kystien, her representert ved Kristin Hammer Anvik.

Pengene kommer fram
-Vi ønsker å gi alle «Jentene på Kyststien» trygghet for at pengene kommer fram. Foreløpig har vi tatt ansvar for 15 barn, og vi håper at vi etterhvert kan skaffe flere faddere, sier Kristin og Sigmund.
-Responsen blant deltakerne på arrangementet i Vestfold har så langt ikke vært enorm når det gjelder å verve nye faddere, men for oss i Gatefolket er det viktig å være tilstede og gi gatebarn i Etiopia et ansikt, sier fadderansvarlig og nesteleder i Gatefolket, Inger Oline Hovland.

Håper på flere faddere
Gatefolkets representanter vil også i år informere om sin fadderordning der det fra høsten 2016 koster 1.100 kroner å gi et barn i Etiopia ett års skolegang. Et beskjedent beløp for de fleste, men en enorm forskjell for det barnet som bytter ut håpløshet på gata med en skoleuniform og god privatundervisning ved våre to skoler, sier Inger O. Hovland.
Hun har besøkt Etiopia en rekke ganger og ser at bidragene fra Norge gjør en enorm forskjell for de som blir hjulpet gjennom dette prosjektet.
-Samarbeidet mellom Gatefolket og Jentene på Kyststien har betydd mye for oss som står i dette prosjektet. Vi kjenner på en varm støtte fra JPK og det er like viktig som de midlene vi har fått inn de siste tre årene, sier Inger O. Hovland.

Kaffe, vafler og sitteunderlag
I år vil Gatefolket få alle inntekter at kaffe- og vaffelsalget under arrangementet. I tillegg vil alle deltakerne få muligheten til å kjøpe et sitteunderlag som kan være fint å ha med seg på turen fra Stavern til Anvik. Sitteunderlaget har logoen til Jentene på Kyststien, og 50-lappen for et mykt underlag går direkte til Etiopia.
Det norske bidraget til gatebarn-prosjektet i Etiopia har vokst kontrollert år for år, og i 2015 ble det samlet inn nærmere 800.000 kroner. For disse pengene kan Gatefolkets etiopiske samarbeidspartnere tilby skoleplass for 420 elever i barnehage og barneskoler, og i tillegg også drive et kontaktsenter midt i Etiopias hovedstad. Dette senteret er inngangsporten til et nytt liv for et hundretalls barn og unge fra gata i millionbyen Addis Abeba.
-Midlene og støtten som kommer under Jentene på Kyststien-arrangementet er et viktig bidrag i arbeidet, understreker leder i Gatefolket, Odd Borgestrand. Han er barndomsvenn av Kristin Hammer Anvik fra den tiden de vokste opp i Spydeberg i Østfold på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet.

Årets arrangement
går av stabelen 4.juni. Det er 11.gang jenter samles for å gå den vakre kyststien mellom Stavern og Anvikstrand i Vestfold, en strekning på cirka 10 kilometer.  Kristin og Sigmund har satt en grense ved 3.000 deltakere, og nå er alle billettene utsolgt. Det blir nok en gang en helt spesiell jentedag i Vestfold, med en festlig miks av rekebuffet, hyggelig sosialt samvær og et glimt av håp for gatebarn tusenvis av kilometer unna.
Les mer om Jentene på Kyststien her

Sigmund Anvik hadde med seg en bag full av fine klær. Gatebarnlederne tok i mot med åpne armer.

Sigmund Anvik hadde med seg en bag full av fine klær. Gatebarnlederne tok i mot med åpne armer.