Kompetanseoverføring og dugnad i Etiopia

Dugnad og kompetanseoverføring innen rørfaget ble en sterk opplevelse for  Gatefolkets dugnadsgjeng på 10  som i første halvdel av september fornyet sanitæranleggene ved to barneskoler og et hjem for tidligere prostituerte jenter i Etiopias hovedstad Addis Abeba.
(Link til video-intervju nederst i saken)

Bildet: Dugnadsgjeng som opplevde godt samarbeid og vennskap. Fra venstre Tewodros Ayka, Richard Schaller og Gunnar Alvin. Foran til høyre:Wendmahgne Gossay.

Dugnadsgjengen er vel hjemme etter to ukers intens jobbing, og det ble to uker med gleder og utfordringer, forteller prosjektleder Gunnar Alvin, som også er styremedlem i Gatefolket.De to skolene i Addis Abeba, Entoto Freedom School og Gurara Freedom School, ligger på 2.700 meters høyde. For flere i dugnadgjengen var det krevende å jobbe i denne høyden over så lang tid.  Flere fikk mageproblemer og to av deltakerne måtte også innom det nordiske sykehuset i byen. Her fikk de god og trygg behandling, men de legger ikke skjul på at det var en påkjenning.
-Det er viktig at de som skal være med på framtidige prosjekter har god helse, understreker Alvin.

Fornøyde gutter som har fått en helt ny opplevelse på skolen sin.

Helsefarlige forhold
Det var i januar i år at styrerepresentanter for Gatefolket  inspiserte de sanitære forholdene ved de to skolene og jentehjemmet Deborah Home. Konklusjonen var at forholdene ved skolene måtte betegnes som helsefarlige, og at de 18 jentene ved Deborah Home også fortjente langt bedre sanitære forhold. Dermed ble det opprettet en prosjektgruppe med Gunnar Alvin og Tore Bjørnstad i spissen. Gatefolket søkte om økonomisk støtte gjennom sine kanaler og fikk også god omtale i fagbladet VVS Aktuelt. Flere VVS-firmaet responderte med å gi gaver i form av materiell av god kvalitet som dugnadsgjengen kunne ta med seg. Dermed kunne Gatefolkets styre vedta et budsjett på 330.000 kroner i tillegg til materiell for om lag 40.000 kroner.

Shopping i Addis Abeba
-Vi hadde før avreise en solid gjennomgang av hva som måtte fremskaffes av utstyr og materiell i Etiopia og hva vi skulle ta med oss fra Norge.  For våre etiopiske partnere i Bright Star var rørleggerfaget, maling og flislegging mer eller mindre ukjent, og de lokale forberedelsene kunne nok vært bedre, sier Gunnar med et smil.
Dermed ble det mange turer rundt til ulike butikker i Addis Abeba for å hente inn nødvendig materiell, og prosjektleder Alvin ble dermed både organisator av arbeidet og en aktiv innkjøper i Etiopias hovedstad.

Slik ble resultatet ved Entoto-skolen!

I utgangspunktet var det totalt avtalt å rehabilitere 5 sanitæranlegg ved de to skolene, men etter to ukers dugnadsinnsats ble etioperne pådrivere for totalt 7 sanitæranlegg ved Entoto-skolen og like mange ved Gurara-skolen. Ved Gurara-skolen ble det også nødvendig å fornye alt av vann- og avløpsledninger i tillegg til montering av nytt utstyr. Dermed ble prosjektet langt større enn planlagt.
Jentene ved Deborah Home fikk nytt toalett, ny dusj og nytt servantbatteri. Det var stor glede ved dette hjemmet da jobben var utført, forteller en rørt Gunnar Alvin.

Holdt budsjettet
Takket være gunstig valuta-situasjon ble hele prosjektet gjennomført innenfor den økonomiske rammen som styret i Gatefolket hadde satt.
-Faktisk er det noen kroner til overs, og som nå blir satt på et fond med tanke på rehabilitering av et falleferdig skolekjøkken på Entoto-skolen, forteller Alvin.
Når dette prosjektet skal gjennomføres er foreløpig ikke bestemt, men Gunnar Alvin nøler ikke med å si at han og flere i dugnadsgjengen gjerne blir med også på dette prosjektet.

Nye kraner også for håndvask ved de to skolene i Addis Abeba.

Kompetanseoverføring
-Da vi først kom i gang og skolenes lærere og prosjektets øvrige ansatte så hvilken forbedring som var på gang ble de svært entusiastiske. De ønsket å delta i arbeidet, og hadde mulighet for dette siden det fortsatt var skoleferie og dermed ingen barn ved skolene. Det utviklet seg til et unikt samarbeidsprosjekt og nært vennskap med de lokale medarbeiderne. For Gatefolkets utsendte var dette den sterkeste opplevelsen, mener Alvin, som får mye ros av dugnadsgjengen for sin ledelse av arbeidet.
Nå vet dugnadsgjengen at eierne av skolene og jentehjemmet har fått bedre innsikt i hvordan sanitæranleggene både skal rengjøres og vedlikeholdes, slik at elever, lærere og de unge jentene ved Deborah-hjemmet kan få de fasilitetene de fortjener.

Gunnar Alvin er full av beundring for de ni andre i teamet som brukte av sin fritid og selv dekket reiseutgiftene for å bli med på dette prosjektet.
-De møtte fantastisk hyggelige og entusiastiske medarbeidere i Bright Star. De fikk med seg unike kulturopplevelser og et arbeidsfellesskap på tvers av generasjoner som gjorde reisen til noe helt spesielt, sier han.
Alvin ønsker også å takke alle som bidro til finansiering av prosjektet, inklusiv nødvendig materiell. Her var det mange gode krefter som bidro, fra enkeltpersoner, til foreninger og næringsdrivende!

 

Se video-intervju med prosjektleder Gunnar Alvin her:

https://fb.watch/uJ6J0DJXak/