Dramatikk og mirakler i Etiopia
Korona-pandemien er fortsatt krevende for vårt arbeid i Etiopia. Verst er det ved våre skoler i Addis Abeba, som igjen ble stengt som følge av økt smitte i hovedstaden. Skolen som vi driver i Chencha i Sør-Etiopia holder foreløpig åpent.
Offisielle tall pr. 21.november er 104.879 smittede og 1.6200 døde i Etiopia. Kurven er for oppadgående. Vi driver nå tre skoler i egen regi i tillegg til å støtte elever i offentlige skoler. Entoto, Gurara og Chencha Freedom Schools har totalt 456 elever. Alle skolebarn i Addis Abeba er hjemme, og våre lærere er i full sving med «omgangsskole» der de følger opp barna i små grupper i hjemmene. Som vi tidligere har fortalt var både Gurara og Entoto Freedom Schools midlertidige mottakssentre for gatebarn. Hva som skjer under den nye bølgen nå i november og desember er ikke avklart.
Åpne sentra
Til tross for den vanskelige situasjonen opplyser gatebarnleder Gizachew Ayka at øvrige aktiviteter i prosjektet går som tilnærmet normalt. Kontaktsenteret, som Gatefolket har et spesielt ansvar for, er åpent og tar daglig imot barn og unge som er i en vanskelig situasjon på gata.
Det skjer mirakler
Et av de store høydepunktene sist uke var avskjeden med to av de tidligere gatejentene som nå har fullført sitt program ved Deborah-senteret. Nå kan de reise hjem til regionhovedstaden Gondar i Nord-Etiopia der de møter sin familie og også er sikret arbeid. De har vært gjennom et to-årig program for å starte et nytt liv, fri fra prostitusjon og vold på gata i hovedstaden. Under oppholdet ved Deborah senteret har jentene deltatt i yrkesfagopplæring. Under avskjeden ble det både tårer og latter da jentene takket for to flotte, men tøffe år i prosjektet. Nå ser vi fram til en lysere framtid, sa de to jentene. Leder for Deborah-senteret Ealed Admasu, ønsket jentene lykke til videre i livet, og kunne med glede konstatere at det skjer mirakler i unge jenters liv gjennom det arbeidet som utføres ved dette senteret.
Kritisk politisk situasjon
Våre ledere kommenterer ikke den politiske situasjonen i landet, som er svært bekymringsfull.
Etiopias føderale myndigheter gikk 4. november i gang med en militæroperasjon for å slå ned et opprør ledet av partiet TPLF, som regjerer i Tigray. – TPLFs plan om å dra Etiopia ut i borgerkrig og rive landet i stykker har mislyktes. De er desperate ettersom de er omringet, svarer Etiopias hærsjef Berhanu Jula. Etiopias statsminister Abiy Ahmed går enda lenger, og hevder det kun er noen dager til konflikten er over.
Stadig flere flykter fra kampene i Tigray-regionen i Etiopia og det er frykt for en sultkatastrofe. Minst 36.000 personer har nå flyktet over grensa til Sudan for å slippe unna volden. Situasjonen i hovedstaden ser ut til å være under kontroll.
Lunsj med gatefolket
Fredag 20.november deltok landets utenriksminister i en uformell lunsj med representanter for gatefolket i Etiopia. Samlingen ble organisert av en lokal skole nær flyplassen i Addis Abeba, i samarbeid med Bright Star. En slik lunsj var helt utelukket bare for et par år siden, og viser at landets myndigheter virkelig har fått øynene opp for det arbeidet vi får være en del av.