550 fadderbarn på skolevei

Tenk deg at du skal møte 550 barn og unge ansikt til ansikt i løpet av fem skoledager. Du skal hilse på dem, ta et fint bilde, spørre om navn, alder og hvilken klasse de går i. Kanskje få litt ekstra informasjon om hvordan de har det.

Bildet: Hanna var aller første «norske» fadderbarn. Nå går hun i 12.klasse, og blir kanskje universitets-student neste år. Hanna er født i 1993 etter etiopisk kalender, men i år 2000 etter vår kalender. 

Så håper du at alle barna og ungdommene er sunne og friske, og at de virkelig har det bra. At de trives på skolen, har et håp og en drøm for livet sitt og at de setter pris på å holde kontakt med en fadder med omsorg, bosatt et sted i Norge.

Det var med disse tankene fadderansvarlig i Gatefolket, Inger Oline Hovland tok med seg Sidsel Bjørnstad og Odd Borgestrand til Addis Abeba for nettopp å oppdatere informasjonen om alle «norske» fadderbarn og ungdommer i alderen fra 4 til 20 år i de to bydelene Gurara og Entoto.

532 barn som alle har fått muligheten
til å gå på skole fordi en gruppe etiopiske ungdommer for 20 år siden så at gatebarn kunne bli skolebarn dersom de fulgte et kall om å gjøre noe for sitt land og for hvert eneste lille barn i de fattigste bydelene i Addis Abeba.
-Vi kom nærmest til «dekket bord» ved at fadderansvarlige hos vår partner i Etiopia, Bright Star, Hawi  Badesa og Befrdu Meseret sammen med lærere ved våre skoler, hadde forberedt seg svært godt til den omfattende oppdateringen og kvalitetssikringen av fadder-programmet.

Av de 532 barna var det 23 som i juni i år hadde fullført sin 12-årige utdannelse og som dermed var ute av programmet.  Over 60 smårollinger ventet på en fadder, og ble umiddelbart tatt inn i prosjektet i forvissning om at mange av de norske fadderne ville bli med oss videre med nye fadderbarn. Dette skoleåret har Gatefolket dermed tatt ansvar for nesten 550 barn.

Videre var det 24 barn og unge som i løpet av sommeren hadde flyttet ut fra hovedstaden fordi familien ikke lenger maktet å betale den høye husleien i byen. Mange familier er tvunget til å flytte ut i mindre landsbyer der det er langt billigere å bo og leve.

Så møtte vi «våre» fadderbarn,
en etter en. De smilte og stilte seg opp foran kameraet til Odd Borgestrand med sitt ID-nummer, før de møtte varme smil fra fadderansvarlig Inger og styremedlem Sidsel i Gatefolket, som gjorde sine notater. Deretter gikk de inn i et klasserom og tegnet en tegning eller skrev en hilsen til sine norske faddere.
Det blir julegaven til fadderne i år sammen med Gateposten.  En egen video om skolearbeidet blir også produsert og lagt ut på nettet i løpet av høsten. Videoen vil også bli vist på de stedene som får besøk av våre etiopiske ledere som kommer på besøk til Norge 12.-17.november. (Se egen sak).

Vår drøm om å møte flest mulig
av våre «norske» fadderbarn gikk dermed i oppfyllelse. Vi er så fornøyd med at vi kan gjøre rede for hvert eneste barn. I løpet av de nærmeste ukene får vi oversendt bilder og informasjon om de 15 barna som av ulike grunner ikke kunne møte oss, – men vi vet hvem de er og at de får undervisning. Så er det noen faddere som vil få et brev fra Inger med melding om at de har vært med å fullføre utdannelsen til «sitt» barn, og med et forsiktig spørsmål om de kan tenke seg å si ja til å gi ytterligere ett barn den samme muligheten.

Noen av dere som leser dette har kanskje lyst å bli med på laget, og vi har barn som trenger en fadder! Ta bare kontakt med Inger på epost-adressen fadder@gatefolket.no

Selv for oss som har vært i Etiopia mange ganger ble denne arbeidsuka helt spesiell. Smilende og fornøyde barn, ungdommer som på godt engelsk takker for at de i dag kan gå på universitet eller høyskole, lærere som viser omsorg og vet at de er med å bygge landet. Det er dette det handler om, og takken går til alle i Norge og Etiopia som gir sitt lille eller store bidrag til å løfte barn og unge fra fattigdom til verdighet og stolthet.

Teamet som jobbet sammen for å oppdatere informasjon om alle norske fadderbarn. Foran: Sidsel, Hawi og Inger Oline. Bak: Gizachew, Befrdu, Odd og Admassu.