Hverdagshistorier i bokform til inntekt for Gatefolket

101 lokale hverdagshistorier, ført i pennen av ildsjel og superentusiast for Gatefolkets arbeid i Etiopia, Joar Kristiansen, er klar for salg 2.desember. Boka blir trykket i 1000 eksemplarer og er fullfinansiert med sponsorstøtte. Det betyr at hver eneste krone av salget går direkte til Gatefolket og dermed til prosjektene våre i regi av Bright Star og Win Souls for God i Etiopia.

Dette er ei bok full av noen morsomme og noen alvorlige hverdagshendelser, – de fleste lokalt forankret i Nedre Glomma regionen, Sarpsborg og Fredrikstad. Likevel kan det være spennende lesning også for andre rundt om i landet, og det er absolutt mulig å få kjøpt boka for alle som ønsker å støtte opp om gatebarnprosjektet og få med seg noen underfundige historier.

Boklansering 2.desember
400 bøker er forhåndsolgt, og alle som bor i Østfold og Follo må gjerne ta turen til Lande Bosenter, Råkilveien 35, 1710 Sarpsborg, og kjøpe ei eller flere bøker på lanseringsdagen den 2.desember mellom kl. 16.00-21.00. Da er Joar Kristiansen og representanter for Bålgjengen tilstede for å distribuere boka.
De av dere som ønsker å få boka tilsendt kan sende en epost til post@gatefolket. Prisene er som følger:
1 bok.        Kr 150,-
4 bøker.     Kr 500,-
10 bøker.   Kr 1.000,-
Porto kommer i tillegg for de som vil ha bøkene tilsendt.

En kreativ ildsjel
Det er ikke første gang Joar Kristiansen bruker sin kreativitet til gatebarnas beste. Da han feiret sin 70 års dag tidligere i år var han tydelig på at alle gaver denne dagen skulle gå til gatebarn-arbeidet i Etiopia, som han har fått et stort hjerte for de siste årene. Joar har møtt både etiopiske og norske ledere i arbeidet. Han tok initiativ til Arnold Børuds 70 års markering, der resultatet ble en ny minibuss i anledning gatebarnprosjektets 20 års markering.
Han har også organisert jubileumskonsert for å minnes sangevangelistene Curt og Roland, og markere Roland Lundgrens 75 års dag. Konserten er utsolgt, og hele overskuddet går til arbeidet i Etiopia.  Denne konserten er på grunn av korona-situasjonen utsatt to ganger, og det er et håp om at den blir gjennomført 29.mai 2021.

Her gir vi en smakebit på en av hverdagsfortellingene

Et lyn fra klar himmel

Plutselig stod det foran meg en to meter høy mann – sommerbrun og atletisk ! Ganske barsk! Tipper rundt 50 ! «Nei, det gjør jeg nok ikke,» svarte jeg som sant var. «Det var nære på det gikk galt for deg», fortsatte han. Flere lyttet til ordene hans. Det var på en cafe i sarp – og det var sommeren 2019.

«Men du kan være glad du gjorde som du gjorde du, Joar» «Du ble satt på en skikkelig prøve» Tankene føk rundt i hodet – uten at jeg kom på hva det kunne være. «Det må være mer enn 30 år siden», sa han for jeg var 15 da og er 48 nå! Stikkordet er Sivo,» sa han.

«OI ! Da vet jeg hva du tenker på!» sa jeg! «Og jeg var 37.» Hele hendelsen rullet opp som på film. Det var lenge siden jeg hadde tenkt på akkurat det. Men det satt i meg lenge! Nå kom det opp! Vi skulle åpne vårt femte supermarked nov – 87. Ikke langt fra der vi bodde – på Hannestad . Malin på 6 og Linda på 12 var med for å hjelpe til denne kvelden. Vi skulle ha fest for 150 ungdommer! Utendørs! Det var som et sjokk for oss å høre om at miljøet rundt butikken vi tok over, var svært dårlig! Slåssing, bråk, hærverk, tagging, tyveri! Alt fantes i og rundt veggene om kveldene. Vi hadde nå jobbet i ukesvis og skulle straks åpne «ny» flott butikk!

«Dette kommer ikke til å gå bra,» hørte jeg fra flere hold. «Alt dere har gjort av utbedringer særlig – ute kommer til å bli ødelagt første uka! Sann mine ord,» var tydelig tale fra flere og flere! Det var blitt mandag og bare tre dager til åpning! Forlengst hadde jeg opp daget gjengene hver kveld mens vi holdt på!

Så kom ideen! Som lyn fra klar himmel! Og jeg handlet på den øyeblikkelig! «Joar, onsdag kveld lager du en pølsefest for hele ungdomsflokken»! Som stort sett var 15-16 år! Jeg ringte rett til SA som kunngjorde festen på 1.siden tirsdag. «Lager fest for ungdommen!» Gratis pølser og Coca Cola til alle! Det hadde vi ikke råd til, men Gilde og Bryggeriet syns ideen var så god at de spanderte 500 pølser og 200 coca i glassflasker – det var hottest!

Kvelden kom og P-plassen var full av unge. En mørk kald nov-kveld. Jeg delte ut pølser i to timer, døtrene trakk opp og delte ut cola ! Bare god varm stemning latter og fornøyde ungdommer. Suksess!! Helt til alt var ryddet opp og alt NESTEN var over. Da kommer to gutter fram mot meg. De to tøffeste! Går sakte fram. Det ble dørgende stille. De hadde hver sin tomme glassflaske i hånda! Som de hadde drukket «opp». Jeg fantes ikke redd, men lot meg påvirke av stillheten som hadde senket seg. Med ett løftet den ene flaska mens han smilte. Plutselig gjør den andre det samme – uten et smil – og slår med ett sin flaske inn i den andres! Glasbitene føk alle veier! Og stillere har det aldri vært på dette stedet før eller siden.

Tenk så nære en fullkommen suksess. «Nå var gode råd dyre» heter det. Hva gjør jeg nå? Nok en gang skjedde det: Som lyn fra klar himmel: Joar, ikke si no’ – ikke kjeft på dem. Men gå bort til «kroken» og hent kosten og feiebrettet som står der! Like direkte som ideen kom mandag så kom dette – nå! Jeg ruslet sakte bort, tok kost og brett – og begynte å feie opp. Uten ett ord! Hver lyd jeg lagde, hørtes blant de 150 unge. De to gutta stod som statuer med hver sin flaskehals i hånda. Det varte 3-4 min før jeg var ferdig! SÅ – retter jeg meg opp og roper ut: «Tusen takk for en fantastisk kveld, velkommen tilbake i morgen etter skolen og ta med foreldrene for å handle! Takk for nå!»

Med ett begynte de å gå. Stille og rolig som fra en begravelse. På 5 min var de alle gått! «Det gikk jo ganske bra» sa jeg til jentene mine. Neste dag var det åpning, og mere folk og handel enn jeg ventet. Etter skoletid kommer 1 av de 2 guttene til meg bak i varemottaket: «Joar, unnskyld!» sa han. «Det var dumt gjort!» «Kan jeg gjøre no’ jobb for deg nå idag og i dagene som kommer.. gratis!!»

Som lyn fra klar himmel så kom det igjen- for 3. gang på en uke: «JA, så klart, så fint – og jeg tilgir deg!» Så ble det en god klem! Han satte igang med en gang : Ta unna i flaske-automaten og hente inn handlevogner som kundene satte igjen ute. Han fikk til og med en grønn frakk som han «ukneppet» hadde utenpå genseren. Da ble han «sett» og var på sin første jobb! Mange unge fra festen i går undret seg – men de likte det og!

Tilliten &«vennskapet» var opprettet. Og ingen rampestreker og bøller ved butikken på kveldene! HELE HISTORIEN HADDE RULLET OPP PÅ SEKUNDER Nå stod jeg der med «to-meter’n» på 48 år foran meg. «Du skjønner, Joar, vi gikk egentlig fram for å takke for festen den gangen!» «Men så gikk det en «jævel» i kompisen min. Vi pleide ikke takke for noe. Men det han gjorde, – det var det vi pleide å gjøre! Men når du ikke kjeftet på han- for det var HAN som gjorde det – som impuls Så skjedde det noe i oss Vi ble begge lei oss! Vi snakket om det etter-på og ble enig om at han skulle be deg om unn-skyldig ! Det gjorde han! Og du tilga ham! Og det var første gang vi ikke fikk kjeft.». «Nå treffes vi her, Joar, (det skjedde forresten også som lyn fra klar himmel 33 år etter.) «Beklager at jeg ikke sa no’ der og da – den gangen, noen takkens ord som vi tenkte, men vi lærte no’ av det, Joar» Ha en fin da’ ! Det er klar himmel – og plutselig kan et lyn dukke opp.