Ealed, – et levende mirakel

Hun sto fram med rak rygg og stolthet, fortalte om et liv i fornedrelse og totalt mørke. Dag etter dag, natt etter natt ble hun utnyttet på det groveste av menn som kjøpte seg til bestialske handlinger. Hun ble behandlet verre enn et dyr, men hun overlevde og i dag er hun et forbilde og et lys i mørket for jenter som vil ut av prostitusjonen.

Det ble et sterkt møte med Ealed Admasu for de som fikk gleden av å møte henne under hennes Norgesbesøk i forbindelse med årets Partners Meeting på Hvaler. Hun fortalte også sin dramatiske historie under gatebarntreffene i Sarpsborg, Moss, Larvik og på Fornebu.

Leder for vårt prosjekt i Etiopia, Gizachew Ayka, er tydelig på at Ealed er et levende mirakel. Det tok fem år å få rehabilitert denne jenta, som i dag er leder for arbeidet blant gatejenter i Win Souls for God/Bright Star. Nå har hun ansvar for inntil 18 tidligere gatejenter ved Deborah-senteret. Senteret har fått sitt navn etter den sterke kvinneskikkelsen som er omtalt i Dommernes Bok i Bibelen. Debora var både dommer og profet i det gamle Israel om lag 1100 år før Kr.

Uten tillit
Ealed ble fanget opp av gate-teamet i WSG da hun sto og ventet på kunder. Hun hadde ingen tillitt til de løftene teamet kom med og ba de holde seg unna hennes arbeidsplass. Hun hadde heller ingen tro på at hennes liv kunne forandres. Etter mange runder lot hun seg overtale. Hun ville gi de ivrige ungdommene fra WSG en uke på å endre hennes liv, for Ealed innså at hennes liv egentlig ikke var noe liv. Flere ganger forsøkte hun å gjøre det slutt på livet, men alltid kom det noe i veien. Hun advarte de «gode hjelperne» om at hun var en hard nøtt å knekke, noe Gizachew Ayka også bekrefter. Ealed hadde et forferdelig språk og et heftig temperament. Hun ble raskt en lederskikkelse for de andre jentene og Deborah-senteret framsto til tider som den rene krigsskueplassen.

Noen av jentene på Deborah samlet til kaffe og te for å se på bilder av seg selv..

Sykepleier og leder
Ealed ble tilbudt skolegang og startet på sykepleien. Da kom hun seg ut fra senteret og kunne betjene noen kunder på vei til eller fra skolen, inntil hun ble avslørt. Så ble hun til slutt overbevist om at hun måtte legge sitt liv i Herrens hender. Hun fullførte utdannelsen og fikk jobb ved et sykehus. Selv om hun opplevde arbeidet som meningsfullt ønsket hun seg tilbake til Deborah.
-Ingen er bedre kvalifisert enn meg til å ta meg av disse jentene, sa hun. Lederne i WSG visste at det var sant, og i løpet av de siste fem årene har hun hjulpet 75 jenter til et nytt og bedre liv. På Deborah-senteret kan jentene få være fra ett til tre år, og i enkelte tilfeller også lengre.
-Jeg står i gjeld både til Gud og ledere i WSG, sier hun i dag. Jeg må få lov å gi noe tilbake.

I dag er Ealed gift og har en fin gutt på tre år. De fleste av jentene som har vært innom senteret er i dag etablert og har jobb enten i hovedstaden eller i en av landsbyene utenfor byen. De fleste er også gift, selv om mange av jentene fryktet for å leve i et ekteskap.
-Hos oss tar vi i mot jentene uansett hvilken bakgrunn de har og hvilken religion de måtte tilhøre. Her skal de bli møtt med omsorg og kjærlighet og hjelp til å takle et normalt liv, forteller Ealed, som har en drøm om å åpne flere sentre for jentene fra gata i Addis Abeba.