De tente en ild for barn og unge i Etiopia

Det er både inspirerende og et privilegium å få reise rundt med ledere fra Bright Star/WSG. I forbindelse med årets partnersamling på Sauevika på Hvaler ble Norgesoppholdet utvidet med ei uke for de fire representantene som deltok fra Etiopia. På sin lille rundreise tente de en ild for det arbeidet vi står sammen om i Etiopia.

Bildet: En kveld rundt bålet sammen med Bålgjengen i Sarpsborg. Her var det sang, informasjon og tøffe historier fra virkeligheten i tillegg til jubel over gull både til Norge og Etiopia under VM i friidrett.

Lederen for hele prosjektet, Gizachew Ayka, hadde med seg tre medarbeidere som ikke har vært utenfor Etiopia tidligere.
Ealed Admasu Bayu er daglig leder ved Deborah-senteret, et hjem for jenter som vi har hentet ut fra prostitusjonsmiljøet i Addis Abeba. (se egen artikkel)
Kedir Hussen Mussa er prosjektets økonomisjef. Han holder styr på alt som handler om interne og eksterne transaksjoner. Kedir er gift og har tre barn. Hans nærmeste assistent heter Betehelem Mekonen Asefa. Hun er også gift og har jobbet i prosjektet de siste 12 årene. Kedir kom fra en institusjon som jobbet med mikrofinans, og har i dag et stort ansvar for den totale økonomiforvaltningen.
Alle de tre «førstereis» var både spente og forventningsfulle da de ankom Norge. Ved avreise var det fulle av inntrykk og med hundrevis av bilder på sine telefoner.
Denne gang var det Sarpsborg, Moss, Larvik og Fornebu som fikk besøk av våre etiopiske gjester sammen med deler av styret i Gatefolket.

Bålgjengen
Første stopp på reisen var møtet med «Bålgjengen» i Sarpsborg mandag 1.oktober. Utenfor gapahuken til Tore og Sidsel Bjørnstad på et nyrenovert småbruk på Trøskenveien nord for Sarpsborg ble det tent bål, servert varm og god kylling med tilbehør og til og med direkteoverføring fra VM i friidrett der både Etiopia og Norge tok gullmedaljer i løpet av kvelden. 40 mannfolk ble beveget over møtet med etioperne da de fikk et innblikk i hverdagen på gata i Etiopias hovedstad og samtidig også fikk et innblikk i det arbeidet som gjøres for å redde mennesker ut av en håpløs tilværelse.
Bålgjengen har tidligere støttet opp om arbeidet og denne gang var det flere som gjerne ville være med i prosjektet.

70-åringen Sigrid Refsnes ba sine gjester om gave til søndagsskolearbeid og gatebarn i Etiopia, og fikk også anledning til å møte mottakerne av gaven på flere tusen kroner, her representert ved Betehelem og Ealed.

Moss Frikirke
Tirsdagskvelden var menighetssalen i Moss Frikirke fylt godt opp med drøyt 40 tilhørere. Mange i mossedistriktet har vært med i arbeidet i Etiopia i en årrekke, men denne kvelden kom det også «nye ansikter» som fikk et første møte med prosjektet. Ealed Admasu sitt vitnesbyrd grep mange, og flere tok til tårene da hun fortalte om sitt tidligere liv som gatejente og sin nåværende tjeneste som leder for arbeidet blant gatejenter i prosjektets Deborah-senter. Gizachew Ayka ga en solid innsikt i de ulike programmene og her var det flere som gjerne ville bli med som faddere for barn i våre tre skoler. Det er også på sin plass å takke for gode gaver på de stedene vi besøkte denne gang.

Lise Adine Nordby og Thor Edvard Mathiesen åpnet Villa Petersborg i Larvik for gjestene fra Etiopia, der de fikk et uforglemmelig lite døgn.

Tredje stopp var Larvik.
Det er første gang vi har arrangert et gatebarn-treff i denne byen, der Thor Edvard Mathiesen og kona Lise Adine sto som hyggelig vertskap på byens senter for arbeid og kvalifisering. De åpnet også sitt hjem for overnatting for gjestene fra Etiopia. Det ble et uforglemmelig lite døgn for alle de fire fra Etiopia. Aldri har de hatt muligheten til et morgenbad i et svømmebasseng før frokost. Den muligheten benyttet de to karene fra Etiopia.
Kvelden i Larvik samlet 15 interesserte tilhørere, og også her ble det tegnet flere fadderavtaler og avtale om å fortsette det gode samarbeidet Gatefolket har med Jentene på Kyststien i Stavern. Til sommeren er det 15-års jubileum, og det skal selvsagt markeres også fra Gatefolkets side.

Frivillige medarbeidere og kunder fikk en «smak av Etiopia» i gjenbruksbutikken på Fornebu.

Fornebu Gjenbruk
Siste stopp på turen denne gang var Fornebu Gjenbruk i Bærum. Her er det ildsjeler som jobber for å realisere en ny arbeidskirke på Fornebulandet. I tillegg vil de også bidra til bistandsprosjekter i andre land. Etiopia, Romania og Uganda er tre av landene som har nytt godt av samarbeid på tvers av landegrenser. Et titalls medarbeidere i gjenbruksbutikken har med egne øyne sett arbeidet som drives i Etiopia, og de kjenner seg trygge på at arbeid blant gatebarn og andre ungdommer i Etiopia har stor verdi. At Gatefolket også drives som et stort dugnadsprosjekt er også et pluss, mener leder i gjenbruksbutikken, Kristine Skolt Grosås. De fire etioperne sang egne sanger og ledet allsangen i butikklokalene på Fornebu torsdag. Så tok de i et tak med rydding og salg av varer fram til butikken stengte torsdag kveld. Fredag var det ny dugnadstørn før de kunne ta turen inn til Oslo og møte egne landsmenn. Lørdag kveld var Norges-oppholdet slutt og etter ei natt på bussen kunne de innlede en ukes opphold i Sverige før hjemreise til Etiopia.

Gatefolket takker
for besøket, og takker også alle som bidro på ulike måter for å gjennomføre alt praktisk rundt et besøk som dette. Takk til alle som tegnet seg som faddere, bidro med gaver til arbeidet og bedrifter som tegner kontrakter som går over flere år!  For våre gjester betydde det mye å møte hver enket støttespiller fra Norge. Da får de bekreftelsen på at de ikke står alene i arbeidet, men har mange rundt seg i flere land som er med å bære sin del av byrden og ta sin del av gleden og velsignelsen!